Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 3 april 2007

Poelwijck gaat mee in zorgfusie

Stichting Poelwijck/De Kraaijert kiest voor fusie om continuïteit te waarborgen. Bouw van nieuw Poelwijck in 's-Heer Arendskerke begint eind 2008.

Poelwijck krijgt nieuwbouwDe fusiegolf in de Zeeuwse zorgsector zet door. Stichting Poelwijck/De Kraaijert - bekend van verzorgingshuizen in 's-Heer Arendskerke en Lewedorp - sluit zich aan bij de voorgenomen fusie tussen thuiszorgorganisatie Allévo en de SVRZ.
De keuze voor fusie betekent voor Poelwijck/De Kraaijert een flinke koerswijziging. De najaar 2006 vertrokken directeur H. van der Smissen schreef 'zelfstandigheid' met hoofdletters. Van der Smissen is opgevolgd door waarnemend directeur W. van Santen. Hij is tot de conclusie gekomen dat samenwerking en daaruit voortvloeiend een fusie het beste is voor Poelwijck/De Kraaijert. "Om de continuïteit te kunnen waarborgen", geeft Van Santen aan, "en om in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen. Medewerkers krijgen in een grotere organisatie meer mogelijkheden door te groeien. Voor werving van personeel wordt dat belangrijk. Onze cliënten gaan ook andere eisen stellen. Zij willen langer zelfstandig wonen en zonodig meer zorg kunnen krijgen."

Poelwijck/De Kraaijert, Allévo en de SRVZ komen elkaar al vaak tegen, onder meer in het nieuwe zorgcentrum De Fonteyne in Heinkenszand. De SVRZ heeft in De Fonteyne 24 verpleeghuiskamers. Poelwijck/De Kraaijert huurt er ruimtes voor onder meer dagverzorging en een restaurant. Allévo geeft er weer thuiszorg. Van Santen is ervan overtuigd dat zulke zaken in één organisatie doelmatiger te regelen zijn.

Voor Poelwijck/De Kraaijert speelt ook mee dat zij een kleine stichting is, met 270 medewerkers tegen Allévo en de SVRZ samen 4.300. En Poelwijck/De Kraaijert staat in 's-Heer Arendskerke voor een grote uitdaging. Verzorgingshuis Poelwijck is verouderd. Een eerder plan voor onder meer een nieuw zorgcomplex met 64 plaatsen is verlaten. Er wordt nu gedacht aan een woonzorgcentrum met 30 appartementen, 12 verpleeghuisplaatsen, ruimte voor nog een zorgvoorziening, kinderopvang, een restaurant en een recreatieve ruimte plus een aantal seniorenwoningen.

Poelwijck telt momenteel 105 plaatsen. Straks is minder personeel nodig. De fusieorganisatie werkt in Borsele aan uitbreiding van zorgvoorzieningen. Medewerkers kunnen eventueel daarheen. Het zichtbare werk aan nieuw Poelwijck begint eind 2008. Dit moet eind 2010 af zijn. De fusie met Allévo en de SVRZ is begin 2008 voorzien.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.