Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 21 maart 2007

Fietspad door Poel ver weg

Waterschap wacht af, fietsersbond dringt aan op snelle aanleg.

Vrijliggend fietspad door de Poel utopieEen vrijliggend fietspad door de Poel tussen Goes en Heinkenszand lijkt op dit moment nauwelijks haalbaar. Het waterschap Zeeuwse Eilanden talmt, want het zegt er geen geld voor te hebben en wil bovendien de effecten van andere verkeersingrepen afwachten. Een nieuwe snelwegafslag bij Heinkenszand bijvoorbeeld.
De afdeling De Bevelanden van de Fietsersbond begint het getreuzel beu te raken. Ze vreest dat van uitstel afstel komt en pleit daarom bij de commissie waterkeringen en wegen van het waterschap voor een snelle aanleg van een vrijliggend fietspad langs een deel van de Noordhoekweg en de Sinoutskerkseweg.
Dagelijks rijden honderden fietsers over de route. Mensen die in Goes werken, maar ook jongeren uit de Zak van Zuid- Beveland die in Goes naar school gaan. De wegen zijn er relatief smal en er rijdt behoorlijk wat auto- en landbouwverkeer. Volgens tellingen gaat het om tweeduizend voertuigen en negenhonderd fietsers per dag. Het waterschap heeft in het verleden wel geprobeerd het autoverkeer te beteugelen, onder meer met een slagboomsysteem dat auto’s druppelgewijs doorliet, maar dat heeft volgens de fietsersbond allemaal niets geholpen.
Vervolgens is het vrijliggende fietspad op de agenda gekomen. Zo’n verbinding kost twee tot drie miljoen euro. De provincie is bereid twee ton bij te dragen, de gemeenten Goes en Borsele elk tienduizend euro. Het waterschap zelf heeft er nog geen cent voor opzij gezet.
Nu blijkt dat het waterschap de kosten grotendeels zelf zal moeten dragen, lijkt het project naar de achtergrond te raken. Waterschapsbestuurder B. van de Hoef liet eerder al weten dat het niet zeker is of het fietspad er moet komen.
In januari zei hij een onderzoek naar de verkeersstromen in de gehele Poel af te wachten. Gisteren deelde een woordvoerster van het waterschap echter mee dat er geen verkeersmetingen worden verricht en dat het fietspad in het najaar weer op tafel komt.
Bovendien wil het waterschapsbestuur ook het effect van de nieuwe A58-afslag bij Heinkenszand afwachten. Die staat pas gepland voor 2012.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.