Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 9 maart 2007

Gemeente blijft onderwijs besturen

Personeel en ouders willen niet onder de vleugels van de gemeente vandaan en de gemeente wil greep houden op toekomst van scholen in kleinste dorpen.

Onderwijswethouder ZandeeOpenbaar basisonderwijs blijft in Borsele onder de bestuurlijke vleugels van de gemeente. "Waarom zouden we iets veranderen als het goed loopt?", vatte raadslid J. Mol (SGP/ChristenUnie) gisteravond bondig het standpunt van een meerderheid in de Borselse raad samen.
Dat klinkt heel logisch, maar is het niet. Het is al jaren de trend om openbaar basisonderwijs bestuurlijk los te maken van gemeenten, oftewel bestuurlijk te verzelfstandigen. De vervolgstap is dan over het algemeen: bestuurlijke schaalvergroting. Op de Bevelanden is dat ook gaande in het openbaar basisonderwijs.

Zo niet in Borsele. Dat blijft een buitenbeentje. Met speciale redenen, zo bleek gisteravond. "Wij hebben wel eens een tijd gehad dat wij moeite hadden met de wethouder van onderwijs of ambtenaren", zei directeur G. Verburg van De Linden in 's-Gravenpolder, "maar die periode ligt al zeker tien, vijftien jaar achter ons. Het gaat juist hartstikke goed." Verburg heeft in elk geval wat betreft schoolgebouw weinig te klagen. De Linden zit met de christelijke basisschool De Rank in 's-Gravenpolder in een mooie, nieuwe brede school. Verburg: "Ik vraag me af of die school er was gekomen als we een zelfstandig bestuur hadden gehad." De vraag stellen is 'm beantwoorden.

Wat het in Borsele ook altijd goed doet in dit soort discussies, is het kleine kernenbeleid. Diverse raadsleden haalden het aan. Onderwijswethouder J. Zandee (SGP/ChristenUnie) deed dat het sterkst. Hij stelde zich voor dat openbare basisscholen in Borsele onder één Bevelands schoolbestuur vallen. "Wie garandeert mij dan dat zo'n bestuur niet veel eerder besluit de basisschool in Ellewoutsdijk dicht te doen? De sluiting van een school blijft wel een bevoegdheid van de gemeenteraad, maar een groot schoolbestuur kan de druk behoorlijk opvoeren."

CDA en Lokale Partij Borsele stribbelden nog tegen. Volgens CDA'er A. Schenk kunnen openbare basisscholen zich onder een eigen bestuur beter profileren. Een meerderheid van PvdA, SGP/ChristenUnie en VVD zag dit niet zitten. Voor die partijen weegt ook zwaar dat betrokken ouders en personeel geen meerwaarde zien in bestuurlijke verzelfstandiging.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.