Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 6 maart 2007

Extra bouwen voor starters

Borsele moet jongeren trekken om daling inwonertal te keren.

Eén van de BAM-starterswoningen

Terugloop van het inwonertal kan worden gekeerd door meer voor jongeren te bouwen. De Borselse PvdA heeft daar onlangs een voorstel voor gedaan.
De gemeente Borsele zag vorig jaar de bevolking slinken. Niet veel, met per saldo 37 inwoners op ruim 22.000, maar toch. Het is een signaal, volgens de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Borsele. Dit vraagt erom ruimer aandacht te besteden aan de huisvesting van jongeren en dus aan starters op de woningmarkt.

"Zonder extra maatregelen", stelt raadslid J. Huige in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele, "kan worden verwacht dat de ontwikkeling van het aantal inwoners zich voortzet in dezelfde neerwaartse richting."
Om de trend te keren, moet Borsele volgens Huige niet te zuinig doen en met woningcorporatie R&B Wonen de bouw van minimaal veertig starterswoningen mogelijk maken." Dit zal een positief effect hebben op de leefbaarheid in de kleine kernen", verwacht het PvdA-raadslid.
Nieuw is het verschijnsel ’starterswoning’ in Borsele niet. De eerste zijn gebouwd in uitbreidingswijk West- Kraaijertpolder in Lewedorp. Die huizen waren zo weg. De dorpsraad ’s-Gravenpolder stond mede aan de wieg van een startersproject in een oude school in ’s-Gravenpolder. Ook deze huizen verkochten goed.

Zo zijn er meer plannen voor starterswoningen, bijvoorbeeld in de nieuwe wijk Oude Vreeland II bij Kwadendamme en mogelijk aan de Vinningestraat in Hoedekenskerke. Een probleem is echter, signaleert PvdA’er Huige, dat starterswoningen nog behoorlijk aan de prijs zijn. Een nieuw huis voor 150.000 euro is op zich niet duur, maar voor een jongere is dat al snel te veel.
De bouwmarkt heeft dit ontdekt en speelt erop in. Zo is aanneembedrijf BAM met een ontwerp van zes typen woningen gekomen van 100.000 à 117.500 euro. Ook Van der Poel in Terneuzen is bezig met een ’echt goedkope’ starterswoning.
Het college van B enW van Borsele heeft besloten de suggestie van de PvdA mee te nemen in het woningonderzoek Borsele dat in juni af moet zijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.