Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 5 maart 2007

Borsele beloont ‘Lummeltje’ alsnog

Lintje voor (ex-)brandweerman Adrie Korstanje.

LintjeHet ene moment zit je nietsvermoedend te eten met famile en (oud-)collega’s, het volgende ben je Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het overkwam ex-brandweerman Adrie Korstanje zaterdag in de Witte Hoeve in zijn woonplaats Ovezande.
Korstanje (57) is eigenlijk al sinds 1 november weg bij de brandweer Borsele. Het was volgens burgemeester Jaap Gelok dan ook de bedoeling geweest om hem al veel eerder te decoreren, maar persoonlijke omstandigheden gooiden roet in het eten. Het lintje was daarom zaterdag een nog grotere verrassing. En extra uitzonderlijk omdat normaliter vooral groepscommandanten worden onderscheiden.
Maar je kunt Adrie Korstanje eigenlijk wel een beetje zien als een soort ‘brandweernestor’. Vanaf 1969 diende hij in achtereenvolgens de korpsen van Wolphaartsdijk, Goes, Vlissingen ( ook als beroeps) en Borsele. Daarnaast is hij sinds 1982 instructeur bij de regionale brandweer Zeeland, examinator voor het Nederlands Bureau voor Brandweerexamens en (voormalig) lid van diverse werkgroepen. „Ik heb zoveel meegemaakt, ik kan er een boek over schrijven”, aldus de decorandus zaterdag. „Ik heb het met veel plezier gedaan.”
Kortstanje zei zeer trots te zijn op de brandweer Borsele. Tegenover burgemeester Gelok sprak hij dan ook de hoop uit dat het korps niet wordt ‘ingepakt’ door een grotere gemeente zoals bijvoorbeeld Vlissingen.
Helemaal afscheid nemen van de brandweer kan overigens niet. Korstanje is nu officieel een ‘Lummeltje’, zoals oudspuitgasten worden genoemd.
Behalve Korstanje werd zaterdag nog een andere brandweerman in het zonnetje gezet. Wim Hendriks kreeg van de burgemeester een oorkonde omdat hij vijfentwintig jaar in dienst is.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.