Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 16 februari 2007

Ouderen blijven 't liefst in eigen dorp

Spreiding van zorgvoorzieningen over dorpen in Borsele slaat aan. Ouderen willen dolgraag in hun eigen omgeving blijven wonen, bleek gisteravond overduidelijk op een informatiebijeenkomst in 's-Gravenpolder over de bouw van onder meer drieëndertig seniorenwoningen met zorg rond sporthal De Zwake.

Zorgcentrum de KraaijertWie oud werd, zorg nodig had én in Borsele woonde, kon nauwelijks in de gemeente terecht, laat staan in het eigen dorp. Lewedorp had als enige Borselse kern een zorgcentrum, De Kraaijert. Wie katholiek was, ging daarheen. Protestanten 'moesten' naar Poelwijck in 's-Heer Arendskerke of trokken naar één van de vele instellingen in Goes.

Dat hoeft niet meer. Heinkenszand heeft enkele jaren geleden woonzorgcentrum Dijkstede gekregen en onlangs is in de kern de nieuwe woonzorgzone Fonteyne geopend. Voor het eerst heeft Borsele daar verpleeghuisplaatsen gekregen, vierentwintig stuks verdeeld over vier groepen.

's-Gravenpolder krijgt als tweede Borselse dorpskern zulke verpleeghuisplaatsen, achttien stuks in een nieuwbouwcomplex om sporthal De Zwake. Stichting Voor Regionale Zorgverlening (SVRZ) gaat daar met thuiszorgorganisatie Allévo en zorgcentrum Poelwijck/De Kraaijert de zorg aanbieden. De personele bezetting is als volgt geregeld: één medewerker per eenheid van zes woningen overdag, plus één extra voor drie uur; 's nachs van elf uur tot zeven uur is één medewerker aanwezig voor alle eenheden met achttien plekken, plus een achterwacht.

In de nieuwbouw om De Zwake komen ook drieëndertig zorgwoningen, waar ouderen zelfstandig kunnen wonen met zorg direct bij de hand. Voor de zomervakantie begint de bouw, is de bedoeling, en binnen twintig maanden moet alles klaar zijn. Woningcorporatie RenB Wonen deed gisteravond de oproep snel in te schrijven. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Dertig senioren schreven zich direct in. Mensen met een zorgindicatie krijgen voorrang en inwoners van 's-Gravenpolder hebben een streepje voor.

De bouw brengt ongemak met zich mee. De bibliotheek blijft in het dorp. Die gaat in een garage. Voor sportactiviteiten is veelal buiten 's-Gravenpolder onderdak gevonden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.