Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 14 februari 2007

Klimaat slecht in gemeentehuis

Borsele staat voor miljoeneninvestering in Heinkenszand.

Maquette gemeentehuis"Zo kan het niet langer."Jaap Gelok, burgemeester van Borsele, heeft het over de behuizing van zijn gemeente, over het gemeentehuis aan de Stenevate in Heinkenszand. In 1973 bij de opening een modern, ruim opgezet gebouw; anno 2007 ouderwets en veel te klein.

"Weet je", vertelt Gelok uit de overlevering, "bij de ingebruikname is een deel nog verhuurd."In de bijna 35 jaar die sindsdien zijn verstreken, hebben gemeenten meer te doen gekregen. De wereld is ingewikkelder geworden, er zijn meer regels gekomen en de rijksoverheid heeft veel taken overgedragen aan gemeenten. Met als gevolg dat het aantal gemeente-medewerkers is gegroeid, ook in Borsele. Gelok: "Alle ruimtes zijn bezet voor werkplekken. Zelfs de oude trouwzaal en vergaderruimtes. Overleggen vinden in hoekjes op de gang plaats. Er is geen privacy."
Een bijkomend probleem is de klimaatbeheersing.
Vier, vijf weken in het jaar loopt de temperatuur zo hoog op dat er volgens wettelijke normen niet meer gewerkt mag worden, dat het te warm is. Gelok concludeert stellig: "Er zal dus iets moeten gebeuren."

Klunder Architecten uit Rotterdam is in de arm genomen om een plan te maken. Drie modellen zijn eruit gerold: complete nieuwbouw; uitbreiding en verbouwing met plaatsing van een bredere kap over het bestaande pand; of: uitbreiding en verbouwing met een extra etage. De kosten lopen volgens eerste schattingen uiteen van ruim 11 miljoen euro tot zo’n 7,5 miljoen euro. Het college van B en W heeft een voorkeur voor de goedkoopste oplossing: Uitbreiding en verbouwing met een brede kap. "Dat is ook het mooist", vindt Gelok.
Of de Borselse raad daar net zo over denkt, zal op 15 maart blijken. Het plan wordt vervolgens uitgewerkt, inclusief een tijdschema. Gelok zegt daar nog niks over, wetend dat investeren in een gemeentehuis altijd gevoelig is. Ook in Borsele, waar nog vers in het geheugen ligt dat jaren geleden vlakbij het gemeentehuis een oude boerderij tot raadsboerderij is omgebouwd. Om ruimte te winnen. Gelok kent die geschiedenis, maar: "Wie hier ooit is geweest, zal moeten toegeven dat dit gebouw niet meer van deze tijd is."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.