Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 8 februari 2007

Essent lonkt naar Borssele

Energiebedrijf heeft nieuwe centrale nodig door groeiende vraag.

Essent wil nieuwe centrale bouwenEnergiebedrijf Essent wil een kolencentrale bouwen in Borssele of Geertruidenberg. Halverwege dit jaar besluit het definitief waar die moet komen.
De nieuwe stroomfabriek zou recht tegenover de bestaande kolencentrale in het Sloegebied moeten komen. Hij krijgt een vermogen van tussen de 800 en 1100 Megawatt; goed om naar schatting twee miljoen huishoudens vanaf 2013 te voorzien van elektriciteit. De bouw kost 1 miljard euro en moet in 2008 beginnen. Steenkool is de brandstof, al wordt de centrale voorbereid voor het meestoken van biomassa.
Essent kiest niet, zoals Nuon in de Eemshaven, voor een natuurvriendelijker kolenvergassingscentrale. "Die techniek heeft zich nog onvoldoende bewezen", stelt M. van 't Noordende, lid van de Raad van Bestuur van Essent. "We gebruiken hoogwaardige technologie waardoor de centrale veel schoner is dan bestaande kolencentrales."
Hoeveel banen de centrale oplevert is nog niet bekend. Essent wil een extra centrale bouwen, omdat de vraag naar stroom sterk stijgt. Netbeheerder Tennet verwacht over tien jaar een groei van de vraag van 20 à 30 procent.
Voor Essent zijn de komende maanden twee vragen belangrijk. Hoe lang duurt het om een milieuvergunning te krijgen en kan Essent zijn elektriciteit kwijt aan het landelijke net? "Hoe langer een procedure duurt, hoe meer geld dat kost", zegt Van ’t Noordende. Borssele heeft één groot nadeel: de ’lijn’ naar het landelijke hoogspanningsnetwerk zit vol. Verandert daar niets aan, dan kan de centrale zijn stroom niet kwijt.

Zie ook artikel: Komst van nieuwe centrales in Zeeland ligt niet voor de hand

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.