Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 30 januari 2007

Vraagtekens bij aanbestedingen

Borsels raadslid Kooiker wil inzicht in selectie aannemingsbedrijven

B. Kooiker van de Lokale Partij Borsele (LPB)De manier waarop de gemeente Borsele aanbestedingen regelt van bouwwerken zoals scholen, moet tegen het licht worden gehouden, vindt fractievoorzitter B. Kooiker van de Lokale Partij Borsele (LPB).
Kooiker gaat dit donderdagavond aan de orde stellen in de Borselse gemeenteraad. Aanleiding is de aanbesteding van de nieuwbouw voor de Don Boscoschool in ’s-Heerenhoek. Die viel aanzienlijk hoger uit dan geraamd.
Na overleg tussen de beoogde aannemer en de gemeente Borsele is het gelukt een aantal bezuinigingen door te voeren, maar de meerkosten bedragen nog 385.000 euro op een eerder geraamde aanneemsom van 2,38 miljoen euro.
Het Borsels college van B en W geeft als redenen voor de kostenoverschrijding onder meer de aantrekkende bouwmarkt en de sterk gestegen materiaalkosten. LPB-fractievoorzitter Kooiker kan dit billijken, maar zet tegelijkertijd vraagtekens bij het gemeentelijke aanbestedingenbeleid.

Selecteren
Borsele werkt met onderhandse aanbestedingen. Een vooraf geselecteerde groep aannemers mag op een project inschrijven. "Het is mij als raadslid onduidelijk hoe die bedrijven worden geselecteerd", stelt Kooiker. "Ik vind het prima dat de gemeente ervoor kiest met name regionale aannemers uit te nodigen, zoals Fraanje in Lewedorp, Rijk in Heinkenszand en Nonnekes in Goes, maar dat moet wel inzichtelijk zijn."

Verklaring
De LPB-fractievoorzitter gaat om dat inzicht vragen. Hij wil over de afgelopen drie jaar per bouwproject een overzicht van aannemers die zijn uitgenodigd om in te schrijven. En een verklaring waarom de gemeente Borsele speciaal voor die bedrijven heeft gekozen. Wethouder J. Zandee (SGP­Christenunie, onderwijs) laat weten met het verzoek van Kooiker geen probleem te hebben. Borsele besteedt onderhands aan, maar nodigt daarbij zeker niet alleen lokale of regionale bedrijven uit, aldus Zandee. "We nodigen meer bedrijven uit dan ik zelf had verwacht. De afgelopen vijftien jaar gaat het om vijfentwintig bedrijven, niet alleen uit Borsele of van Zuid- Beveland, maar ook op Walcheren, in West-Brabant en Zuid­ Holland."
Zandee noemt het ’niet verwonderlijk’ dat regionale aannemers er vaak gunstig uitspringen. "De ervaring is dat ze goed werk leveren tegen een redelijke prijs en werkgelegenheid speelt mee."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.