Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 26 januari 2007

Molenkap Vijf Gebroeders geplaatst

Schaalmodel van De Vijf Gebroeders, vervaardigd door de heer van Strien te HeinkenszandGisteren is de kap van de molen De Vijf Gebroeders geplaatst. Adriaens Molenbouw uit het Noord-Limburgse Weert heeft de molenkap van De Vijf Gebroeders waarheidsgetrouw nagemaakt. "Van de oude was praktisch niks over", vertelde voorzitter Hubert Uitterhoeve van stichting molen De Vijf Gebroeders. "Het hout was zo rot. Zakken vol turfmolm en duivenmest hebben we uit het bovenste stuk gehaald. Tachtig procent van deze kap is nieuw."

Tien, vijftien mensen keken toe bij de voorbereidingen van het hijswerk. Zeven ton kost de restauratie van De Vijf Gebroeders al met al. De vraag ’is dat niet een beetje veel?’ riep verbaasde reacties op. Krijn Zandburg, molenaar uit Oost-Souburg: "Dit is nostalgie. De hele Nederlandse industrie was gebaseerd op windkracht. Dan mag je zoiets wel in ere houden." Voorzitter Uitterhoeve viel hem bij: "Dit is toch een prachtmonument."

Tien over twaalf, een uur later dan gepland, kwam er beweging in de molenkap. "Wat hangt die mooi in balans", prees Hazelagers de hijsploeg. Om vijf voor half één zat de kap erop. Wim Constant, één van de kijkers uit Heinkenszand, keerde daarop huiswaarts. "Ik heb het gezien, ik ga eten." Hij had eerder een waarschuwing laten horen. "Rond 1970 is die molen ook al eens gerestaureerd. Hopelijk gaan ze ’m nu beter onderhouden."

De Vijf Gebroeders, sinds 2002 zonder kap, moet nog verder worden opgetuigd, onder meer met de wieken. Alles is erop gericht met nationale molendag, zaterdag 12 mei.

Zie ook filmpje over de plaatsing op: GoesTV

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.