Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 24 januari 2007

Strandjes maken bij verdieping

Rijkswaterstaat onderzoekt idee Westerschelde-gemeenten

Strandje aan de Westerschelde bij Camping ScheldeoordStrandbezoekers langs de Westerschelde kunnen mogelijk profiteren van de nieuwe verdieping van de vaargeul richting Antwerpen. Rijkswaterstaat onderzoekt momenteel of baggerzand bruikbaar is voor het opspuiten van strandjes aan de Westerschelde.

"Goodwill kweken voor de verdieping."
Onder dat motto heeft de Borselse wethouder M. Vermue- Vermue (CDA) het idee over de strandjes bij Rijkswaterstaat aangekaart. Zij deed dat als voorzitter van de taakgroep Westerschelde waarin Zeeuwse Westerschelde-gemeenten samenwerken.

Rijkswaterstaat is inmiddels bezig het voorstel te onderzoeken. Dat gebeurt in het kader van de procedure voor de aanstaande verdieping. Een milieu-effectrapport wordt daartoe gemaakt. H. Verbeek leidt bij Rijkswaterstaat dit project. Hij staat sympathiek tegenover het opspuiten van strandjes aan de Westerschelde in combinatie met de verdieping, maar of het kan, is een tweede. "Technisch is het de vraag of het baggerzand wel geschikt is om een strandje mee aan te leggen of te verhogen.
Niet alle soorten zand zijn daarvoor goed. Het mag zeker niet te slibachtig zijn", aldus Verbeek. Geld speelt ook een rol. Het kost volgens Verbeek 'veel meerf om baggerzand naar de kant te brengen, op strandlocaties aan de dijk, dan het op aangewezen stortplekken in de Westerschelde te dumpen. "Maar", geeft hij aan, "we nemen het idee wel degelijk serieus op." Enig eigenbelang is de Zeeuwse Westerschelde-gemeenten niet vreemd. Reimerswaal wil al heel lang een strandje bij Hansweert. Hulst heeft bij Perkpolder een strandje. Borsele heeft vorig jaar in samenwerking met camping Scheldeoord een strandje langs de Westerschelde-dijk bij Baarland opgespoten. Zij hebben de kosten, 100.000 euro, netjes gedeeld.
De investering in het strandje bij Baarland heeft zich 'uitbetaald', volgens Ph. Northolt van Scheldeoord. "Zo'n strandje is goed voor de sociale contacten", zegt hij. "Niet alleen voor onze campinggasten, maar zeker ook voor de vaste bewoners uit de wijde omgeving." Het opspuiten van strandjes is ook een hachelijke zaak, is bij Baarland gebleken met de zuidwesterstormen van de laatste weken. Een massa zand is van het strandje over de dijk gewaaid.
Northolt: "Dit heeft ons verrast, maar van de andere kant: Bij elk strand krijg je op den duur duinvorming."Het strandje bij Baarland is nog wel bruikbaar. De milieu- effectrapportage met de studie naar het opspuiten van Westerschelde- strandjes is in maart of april klaar voor overleg, verwacht projectleider Verbeek van Rijkswaterstaat. De planning is erop gericht eind dit jaar, begin 2008 met de werkzaamheden voor de verdieping te beginnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.