Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 18 januari 2007

Molen Hoedekenskerke kan in zomer weer draaien

Stap voor stap sluipt hét moment dichterbij, het moment waarop de Koutermolen van Hoedekenskerke het eigendom wordt van een speciale stichting. "We hopen van harte", zegt voorzitter Jos Roelse uit Hoedekenskerke, "dat de molen deze zomer weer draait."

De Koutermolen in Hoedekenskerke Het wordt tijd. De molen staat al enkele jaren te koop en gaat langzaam maar zeker achteruit. Van draaien is ook al een tijd geen sprake meer. "De eigenaar, Dieter Borngräber, heeft goed voor de molen gezorgd. Zonder meer. Hij heeft de molen in oude staat teruggebracht. Hij kwam de eerste jaren na de restauratie ook elke maand wel een paar keer om de molen te laten draaien, maar hij heeft er geen tijd meer voor. Hij woont in Duitsland, heeft ander werk gekregen", weet Roelse. "Vandaar dat hij de molen te koop heeft gezet, maar wie wil zo’n monument als je er niet eens in mag wonen?"

De dorpsraad Hoedekenskerke (waarvan Roelse lid is) en de organisatie achter het antieke Winkeltje van Wullempje in het dorp staken eind 2005 de koppen bij elkaar. Zij besloten een nieuwe stichting op te richten om de molen te kopen én open te stellen voor het publiek. Want Hoedekenskerke kan altijd wel een attractie gebruiken als eindpunt van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB).

De aankoopprijs was een probleem. Borngräber vroeg 97.500 euro. Te veel, aldus de stichting in oprichting. De molen is op 60.000 euro getaxeerd. Na lang onderhandelen zijn de twee partijen ergens in het midden uitgekomen, op 80.000 euro inclusief kosten. Dat lijkt te betalen: uit de Europese subsidieregeling Leader+ voor plattelandsontwikkeling, via door de stichting zelf te verwerven gelden en dankzij steun van de gemeente Borsele. De Borselse gemeenteraad moet daar 1 februari nog wel over beslissen.

Luxe positie
De Europese subsidie en de bijdrage van Borsele zijn voor de stichting van groot belang om zelf fondsen te kunnen werven. "We gaan stapsgewijs verder", geeft Roelse aan dat de verwerving van een molen niet één twee drie is geregeld. De stichting verkeert in één opzicht wel in een luxe positie. Uit Hoedekenskerke hebben zich drie bewoners gemeld die vrijwillig molenaar willen worden. Roelse: "Ze moeten nog een opleiding volgen en voldoende ervaring opdoen." De Koutermolen van Hoedekenskerke, gebouwd in 1874, moet deel gaan uitmaken van een wandelroute: van het eindpunt van de SGB, via het Winkeltje van Wullempje naar de molen. Ook de kerk wil meedoen. In de molen komt een presentatie, zo is de bedoeling, en bezoekers mogen ook de zolders bekijken. "De presentatie zal er komende zomer nog niet zijn", blikt Roelse vooruit, "maar draaien moet lukken."

Blazekop
Hoedekenskerke is daarmee al een flinke stap verder dan Ovezande waar een stichting sinds begin 2003 probeert de plaatselijke molen De Blazekop van de ondergang te redden. De gemeente Borsele toonde zich eind 2005 bereid een financiële garantstelling voor de aankoop van De Blazekop te geven van 240.000 euro. De aankoop heeft echter nog steeds niet plaatsgevonden. Charles Verbeek van de stichting De Blazekop heeft zijn hoop gevestigd op een gesprek begin februari met de gemeente en de provincie. "We moeten armslag krijgen om iets bij de molen te mogen bouwen", zegt Verbeek. "Het wordt anders financieel onhaalbaar." De Blazekop schreeuwt in tegenstelling tot de Koutermolen in Hoedekenskerke om een forse opknapbeurt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.