Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 18 januari 2007

Borsele vindt betoninspectie tunnel onnodig

Het is niet noodzakelijk de constructie van de Westerscheldetunnel nog eens grondig te inspecteren.

Aannemningsbedrijf Hillen en Roosen uit AmsterdamDat zegt de Borsele wethouder J. Zandee naar aanleiding van het kritische rapport van de commissie De Boer over de fouten die zijn gemaakt bij de bouw van het woon- en winkelcomplex aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam. De aannemer van dat complex is ook betrokken geweest bij de bouw van de Westerscheldetunnel.
De gemeente Amsterdam liet in juli vorig jaar het complex ontruimen omdat de wapening van het betonwerk ondeugdelijk bleek en het risico bestond dat de boel zou instorten. De winkeliers en 197 bewoners konden pas in december weer terugkeren. De onderzoekscommissie, onder leiding van oud-minister M. de Boer, wees deze week aannemer Hillen & Roosen uit Amsterdam als hoofdschuldige aan. Ook de gemeente (het stadsdeel Bos en Lommer) ging niet vrijuit. Die faalde bij het toezicht op de bouw.

Hillen & Roosen was onderaannemer bij de bouw van de Westerscheldetunnel en tekende ook voor de bouw van het woon- en kantorencomplex De Stadspoort in Goes.

Wethouder Zandee ziet geen aanleiding de bouwkundige constructie van de tunnel nog eens te laten inspecteren. Hij gelooft niet dat er verborgen gebreken zijn. "Tijdens de bouw volgde controle op controle. Er was intensief en nauwgezet bouwtoezicht. Het rapport De Boer spreekt boekdelen, maar we moeten nu geen paniekvoetbal spelen."

Ook de gemeente Goes vindt het onnodig de bouwkundige constructie van De Stadspoort opnieuw te laten onderzoeken, ook al is het complex gebouwd door Hillen & Roosen. Volgens een woordvoerster was er tijdens de bouw in 2001/2002 voldoende bouwkundig toezicht, enerzijds door de gemeente, anderzijds door ingenieursbureau Braveboer & Scheers namens de aannemer.

Borsele gaat het rapport van de commissie De Boer wel bestuderen, al was het maar om het gemeentelijk bouwtoezicht nog verder te verbeteren. Volgens wethouder Zandee voldoet het bouwtoezicht momenteel aan alle eisen die het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) stelt.

"Maar uit het geval Bos en Lommer blijkt dat je voortdurend alert moet blijven."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.