Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 17 januari 2007

De Kerf in mijn ziel blijft

Ex-wethouder Frans Tollenaar De politierechter heeft gesproken. Voormalig wethouder Frans Tollenaar van Borsele is veroordeeld voor het rijden onder invloed, maar voor de SGP’er is de zaak nooit afgedaan. "De kerf in mijn ziel blijft", zei hij gistermiddag thuis in Nieuwdorp, na afloop van de rechtszaak.

De film heeft hij regelmatig voor zichzelf teruggedraaid. Wat er die nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 oktober 2006 is gebeurd. Hij was met raadsleden uit Borsele met een bus op excursie geweest bij een Antwerps havenbedrijf dat zich in Vlissingen-Oost wil vestigen. ’s Avonds volgde een slotdiner in een restaurant in ’s-Heerenhoek en daarna ging het fout. Tollenaar reed met zijn auto bij het verlaten van de parkeerplaats aan de Prins Hendrikstraat in ’s-Heerenhoek tegen een paaltje. Hij stapte nog uit om de schade op te nemen en besloot door te rijden. "De jongens van de gemeente maken het maandag wel in orde", gaf Tollenaar voor de rechter in Middelburg aan wat hij dacht.
Het liep anders. Een omstander belde de politie, gaf het kenteken door en de politie stond even later bij Tollenaar in Nieuwdorp aan de deur. Hij moest mee naar Goes voor een blaastest en daaruit dat bleek dat hij bijna drie maal zoveel had gedronken als toegestaan. Zaterdagmorgen meldde hij het voorval direct bij burgemeester Jaap Gelok en de Borselse fractievoorzitters. De gemeente Borsele bracht het incident dinsdag 17 oktober naar buiten. "Ik wilde dat", vertelde Tollenaar gisteren die in oktober persoonlijk te aangedaan was om naar buiten te treden. "Ik wilde schoon schip maken. Het publieke ambt van wethouder vraagt een grote mate van integriteit, zeker voor iemand van de Staatkundig Gereformeerde Partij, de SGP, een partij die staat voor recht en gerechtigheid.

Zwaar besluit
Tollenaar hield vier dagen na het incident de eer aan zichzelf en trok zich terug als wethouder. "Ik vond zelf dat ik niet anders kon, wilde ik mensen nog recht in de ogen kunnen kijken." Hij sloot niet alleen het wethouderschap af dat hij ruim acht jaar had bekleed. Hij stopte ook als diaken in de gereformeerde gemeente van Nieuwdorp. Een minstens zo zwaar besluit.
"Ik kwam in een soort rouwproces terecht. Ik was dag en nacht in touw als wethouder. Dat viel opeens weg."
Zijn vrouw steunde hem en zij niet alleen. Tegen de 170 mensen stuurden Tollenaar een kaartje of bloemetje om hem sterkte te wensen. Gemeentepersoneel viel hem op een afscheidsbijeenkomst bij. "Hij was één van ons", kon een buitendienstmedewerker de vertrekkende wethouder geen groter compliment maken.

Fractieassistent
De provinciale SGP vroeg hem al na anderhalve week fractieassistent te worden. In december volgde zijn herverkiezing tot lid van de Raad van Advies van de landelijke SGP. "Ik ben zeer barmhartig behandeld." Ook in december mocht Tollenaar een expositie openen in ’t Kerkje van Ellewoutsdijk, de expositie Hunter is ier van Jan Gunter. ,,Heel aardig vond ik dat, al was ik in die tijd na het incident - op z’n Zeeuws gezegd - liever hunter dan ier."
Voor zijn aantreden als wethouder in 1998 werkte Tollenaar bij de gemeente Middelburg als financieel controller. Middelburg heeft ’de inspanningsverplichting’ hem binnen de gemeente te herplaatsen. Of Tollenaar dat zelf wil, is een tweede. Hij krijgt voorlopig wachtgeld van Borsele en werkt twee dagen als fractieassistent van de provinciale SGP. "Wat de toekomst brengen moge....", citeerde hij tot besluit een kerkgezang.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.