Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 11 januari 2007

Kosten scholen gaan raming aanzienlijk te boven

De prijzen trekken aan in de bouw. De gemeente Goes merkte dat al met de aanbesteding van de brede school in de Goese Polder, de gemeente Borsele heeft het nu ook ondervonden.

Bouwbedrijf FraanjeDe gemeente Borsele had twee nieuwe schoolgebouwen in de aanbieding: één voor de katholieke Don Boscoschool in ’s-Heerenhoek en één voor de reformatorische ds G. H. Kerstenschool in Borssele. De aanbestedingen zijn deze week geweest. Die vielen tegen.

Laagste
De gemeente Borsele dacht 1,6 miljoen euro exclusief btw kwijt te zijn voor de bouw van de school in Borssele. Aannemingsbedrijf Fraanje uit Lewedorp zat daar als laagste inschrijver nog 70.000 euro boven. Oftewel zo’n 4,5 procent, aldus wethouder J. Zandee (SGP/ChristenUnie, onderwijs).

Zat Borsele er met de school in Borssele maar een beetje naast, in ’s-Heerenhoek is het verschil tussen het begrote bouwbudget en de laagste aanbestedingsprijs aanzienlijk. Borsele had op 2,1 miljoen euro exclusief btw gerekend, de Goese bouwer Nonnekes kwam daar als goedkoopste nog een half miljoen euro bovenuit; een overschrijding van 24 procent.

Bouwbedrijf NonnekesWethouder Zandee onderkent dat dit fors is. "We proberen als gemeente natuurlijk zo realistisch mogelijk te rekenen, maar het plan in ’s-Heerenhoek is vrij ingewikkeld. De school wordt er tegen een gymzaal aangebouwd en", geeft Zandee verder als verklaring, "er is alvast rekening gehouden met voorzieningen voor een tiende en elfde lokaal voor Don Bosco."

Economie
Dat de aanbestedingen hoger uitvallen dan de gemeente Borsele had geraamd, heeft volgens de wethouder echter vooral met één ding te maken: de aantrekkende economie. Dit vertaalt zich al snel in de prijzen van nieuwbouwprojecten. J. Sinke van aannemingsbedrijf Fraanje geeft als hoofdreden de stijgende prijzen van materialen. "De energiekosten zijn flink gestegen. Dat maakt bouwmaterialen als glas en isolatie duurder. Het laatste halfjaar van 2006 zijn die 10 procent in prijs gestegen. Die trend gaat door. Als aannemer heb je daar niet veel invloed op."

Opel-spullen
Fraanje werkt inmiddels aan de brede school in de Goese Polder, waarvan de aanbesteding in eerste instantie 700.000 euro hoger uitviel dan de gemeente Goes geraamd had. In onderling overleg is het gelukt 500.000 euro te bezuinigen, waardoor de meerprijs slechts 200.000 euro is geworden op een kale aanneemsom van 5,5 miljoen euro. Sinke vertelt: "We hebben die bezuiniging voor een belangrijk deel kunnen bereiken door net iets andere materialen te kiezen. Geen Mercedes-spullen, maar Opel-spullen. Net zo goed, maar iets goedkoper."

De Borselse wethouder Zandee hoopt ook nog wat van de aanbestedingsprijzen af te krijgen, onder de voorwaarde dat niet aan kwaliteit mag worden ingeboet. Overleg kan extra tijd kosten. Het streven blijft toch beide basisscholen voor het schooljaar 2008-2009 in gebruik te kunnen nemen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.