Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 5 januari 2007

Twintig schapen besmet met parasiet

Ongeveer twintig schapen van de Zeeuwse Schaapskudde in Heinkenszand lijden aan leverbotziekte. De boosdoener is een parasiet.

Parasieten bij sommige schapenDe infectieziekte kan de dieren sterk doen vermageren. De afgelopen week zijn één schaap en zes lammetjes van de Zeeuwse Schaapskudde gestorven. De sterfgevallen houden mogelijk verband met de ziekte.

Reden tot paniek is er echter niet, zeggen K. Pille en K. van der Kolk. Beiden zijn als herder aan de Stichting Zeeuwse Schaapskudde verbonden. Volgens Van der Kolk en Pille is het sterftecijfer ’niet alarmerend hoog’. Inmiddels zijn alle schapen tegen de ziekte behandeld.

De kudde telt ongeveer ongeveer 330 schapen, waarvan 65 lammetjes. Veel van die lammetjes, die de afgelopen weken werden geboren, zijn kleiner dan normaal. Van der Kolk en Pille veronderstellen dat dit mede is veroorzaakt door de parasiet die zich bij een aantal schapen heeft genesteld. „Het is niet zo dramatisch dat alles omvalt, maar het is wel zo dat die zwakke lammeren extra zorg vragen.“

Van der Kolk en Pille schatten dat ongeveer vijf procent van de kudde de ziekte heeft opgelopen. Dat komt neer op zo’n twintig dieren.

De lage voedingswaarde van het gras (gevolg van de weersomstandigheden) in het voorbije najaar heeft er eveneens toe bijgedragen dat een aantal schapen niet in optimale conditie verkeert. Bij het ontstaan van leverbotinfectie (fasciolose) speelt een slakje dat vooral gedijt op vochtige stukken grond een belangrijke rol. Omdat het in de Zak van Zuid-Beveland wemelt van de weeltjes is het niet zo verwonderlijk dat een aantal schapen besmet is geraakt.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt de ziekte vooral voor bij herkauwers en leidt zij tot ernstige schade aan de lever en galgangen. Jonge dieren kunnen daaraan plotseling sterven. Bij volwassen dieren - aldus de website van het RIVM - verloopt de ziekte meestal chronisch. Mogelijke verschijnselen zijn gewichtsverlies, bloedarmoede, diarree en oedeem.

Ondanks de problemen gaan de open dagen van de Stichting Zeeuwse Schaapskudde gewoon door. Een woordvoerster van de stichting verzekerde gisteren dat bezoekers geen enkel gevaar lopen om besmet te worden. De open dagen worden gehouden in de weekeinden van 13 en 14 januari; 20 en 21 januari; 27 en 28 januari. De schapen verblijven nu nog in de schaapskooi aan de Nieuwkamerseweg bij Heinkenszand. Rond half maart trekken zij weer naar buiten. Tegen die tijd gaat ook het bezoekerscentrum open.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.