Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 19 december 2006

Drie kerken slaan handen ineen

Al jaren werken ze samen, maar nu sluiten ze elkaar definitief in de armen. De Hervormde Gemeente ’s-Gravenpolder-Baarland, de Gereformeerde Kerk in ’s-Gravenpolder en de Gereformeerde Kerk in Baarland fuseren per 1 januari.

De N.H. Kerk te BaarlandVanaf die datum heet de fusiekerk Protestantse Gemeente ’s-Gravenpolder-Baarland. De formele verbintenis heeft enkele redenen, zegt ouderling/scriba C. Hoogesteger van zowel de Hervormde als Gereformeerde Kerk in ’s-Gravenpolder. „We kunnen als fusiegemeente nu een voltijds-predikant aanstellen. Ten tweede wordt het steeds moeilijker om mensen warm te laten lopen voor een functie in het kerkbestuur. Als je van drie besturen naar één gaat, wordt dat iets gemakkelijker.“

Ook speelt mee dat het aantal gemeenteleden langzaam terugloopt. Ouderen overlijden, jongeren komen er niet zoveel meer bij, niet in de laatste plaats omdat veel jongeren de provincie verlaten voor studie en werk.

De huidige Hervormde Gemeente ’s-Gravenpolder-Baarland telt 550 leden, de Gereformeerde Kerk in ’s-Gravenpolder 140 leden en de evenknie in Baarland 75 leden. Ter vergelijking: in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er in ’s-Gravenpolder nog 275 belijdende gereformeerden.

De meeste kerkgangers kennen elkaar al. De hervormden in ’s-Gravenpolder en Baarland verenigden zich in 1994. De gereformeerden in beide dorpen werken samen sinds 1970. Lange tijd, tot 1998, hadden ze gezamenlijk één predikant. „Er was dus al een innige band“, zegt ouderling J. Wisse van de Gereformeerde Kerk in ’s-Gravenpolder.

„De gereformeerden en hervormden op het dorp hielden bovendien regelmatig gezamenlijke diensten. In die zin zijn we als gemeentes langzaam naar elkaar toegegroeid en is de fusie eigenlijk geen grote stap meer.“

In de dagelijkse praktijk verandert er weinig voor de kerkgangers. Ze kunnen op beide dorpen erediensten blijven bezoeken. In Baarland kan dat in de hervormde kerk, die de gemeente huurt van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Ook in ’s-Gravenpolder blijft de hervormde kerk de plek voor de zondagse eredienst.

Het is bedoeling begin volgend jaar een nieuwe predikant te beroepen. Drie zondagen per maand gaat hij of zij in ’s-Gravenpolder de dienst voor, één zondag in Baarland.

De nieuwe protestantse gemeente stoot geen gebouwen af. Ze behoudt de Gereformeerde Kerk in ’s-Gravenpolder, die dichtbij de hervormde ligt. „Die gebruiken we voor kindernevendiensten, kinderoppas, vergaderingen en koffiebijeenkomsten.“

Het gereformeerde kerkgebouw in Baarland is al sinds 2003 in handen van zorgorganisatie T-Care. Het enige pand wat de nieuwe fusiegemeente verkoopt, is de gereformeerde pastorie in Baarland.

De fusie gaat 1 januari officieel in. De protestantse gemeente viert het nieuwe begin zondag 7 januari met diensten in de hervormde kerken in ’s-Gravenpolder (aanvang 10 uur) en Baarland (9.30 uur). Er zijn onder meer toespraken en er is muziek van het koor Lamisi uit Heinkenszand.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.