Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 13 december 2006

Wandelnetwerk door de Zak

Van Kwadendamme via Driewegen naar Ellewoutsdijk wandelen over rustige wegen en eeuwenoude dijken. Met ommetjes rond dezelfde en andere dorpen in de Zak van Zuid-Beveland. Of van Ellewoutsdijk naar Hoedekenskerke lopen langs de Westerschelde.

stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ)Stichting Landschapsbeheer Zeeland gaat het mogelijk maken, met dank aan financiële steun van het ministerie van Landbouw, de provincie en de gemeente Borsele. Vijfenzeventig kilometer wandelpad moet er eind 2008 liggen. Een gedeelte van de routes is al uitgestippeld, zoals van het uitgebreide natuurgebied Zwaakse Weel bij Kwadendamme tot het fort van Ellewoutsdijk.

"Maar", vertelt Arjan de Hulster van stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), "we willen er vooral ook dorpsbewoners bij betrekken. Zij weten het beste waar opa vroeger liep over inmiddels verdwenen kerkenpaden." Via dorpsraden verwacht De Hulster voldoende mensen te vinden die willen meedenken. "De ervaring leert dat mensen dit leuk vinden." De SLZ hoopt in januari, februari en maart informatieavonden te houden in dorpen in de Zak van Zuid-Beveland.

Beschermd
De Zak van Zuid-Beveland is landelijk beschermd als Nationaal Landschap. Wat vooral te danken is aan de eeuwenoude dijken die herinneren aan vele inpolderingen. Wandelpaden zullen met name die dijken volgen, ook dijken die nu niet toegankelijk zijn, zoals de Kleine Reinoutsedijk tussen Kwadendamme en Oudelande. SLZ gaat de openstelling bespreken met de grondeigenaren die voor het gebruik een jaarlijkse vergoeding krijgen. De deelname is volledig op vrijwillige basis.

Opknappen
SLZ houdt het niet alleen bij de aanleg of het opknappen van wandelpaden. Waar nodig, wordt ook het landschap onder handen genomen. "Hier en daar staan nogal wat versleten populieren. We willen die vervangen", geeft Rudie Geus van SLZ aan, "door essen, eiken of weer populieren. Ook gaan we drinkpoelen herstellen, knotwilgen knotten en struikbeplanting aanbrengen."

Folders
Op Zuid-Beveland is al een wandelnetwerk zoals in de Zak van Zuid-Beveland moet komen, het vijfenzeventig kilometer lange Kiekendiefpad rond Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk. Dat is eerder dit jaar officieel geopend. De Hulster: "Sindsdien zijn al zevenhonderd folders verkocht. Dat is best goed. Het polderlandschap slaat aan als wandelgebied. Het is anders dan een bos en leuk om in de buurt te hebben. Je hoeft niet persé naar een bos om een paar kilometer te wandelen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.