Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 9 december 2006

Roep om andere ontsluiting Sloe

Het Sloegebied moet anders ontsloten worden voor vrachtverkeer. Volgens de dorpsraad Nieuwdorp is dat hard nodig, als in Vlissingen-Oost meer containeractiviteiten komen.

De ontsluitingsituatie bij NieuwdorpDe dorpsraad Nieuwdorp reageert op het plan om een containerkade te bouwen in de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. De firma South Sea Terminal, een samenwerkingsverband van de Vlaamse bedrijven Zuidnatie en Sea-Invest, wil die kade gaan exploiteren.

Voortekenen
Het is niet het enige project waardoor de containeroverslag zal toenemen. Kloosterboer heeft al een containerterminal aan de Westhofhaven gerealiseerd. Als de voortekenen niet bedriegen, is dat nog maar het begin.

Havenbedrijf Rotterdam bracht onlangs een visie uit op de toekomst van de Zeeuwse havens. Die loog er niet om. Vlissingen-Oost zou één van de grootste containershavens van noordwest-Europa kunnen worden. Met een jaarlijkse overslag van tien miljoen containers. Ter vergelijking: in 2005 lag dat aantal in Zeeland op slechts honderdduizend.

Accent
Vlissingen-Oost zal veranderen. Het accent verschuift van industrie naar containeroverslag. De dorpsraad Nieuwdorp is daar niet tegen, heeft de bewonersorganisatie gisteren laten weten in een officiële reactie op de komst van South Sea Terminal. Het Sloegebied moet dan wel een andere ontsluiting krijgen. De huidige hoofdverbinding, de Frankrijkweg, ligt te dicht bij Nieuwdorp.

Nieuwdorp krijgt met veel extra verkeerslawaai te maken, als de ontsluiting niet verandert. Dat is voor de dorpsraad niet aanvaardbaar.

Zeker niet, omdat er naar het idee van de bewonersorganisatie een goed alternatief is: het verlengen van de Sloeweg waardoor een directe aansluiting voor het vrachtverkeer ontstaat. Nieuwdorp en andere dorpen liggen ver genoeg van die plek om de overlast te kunnen beperken.

Het voorstel is niet helemaal nieuw. Er is al eens naar gekeken. Waar de verlengde Sloeweg zou moeten komen, is een leidingenstraat.

Viaduct
Dat zou de uitvoering van het idee in de weg staan. De dorpsraad Nieuwdorp vindt dat onzin: ’Er kan voor de nieuwe Sloelijn toch ook een viaduct over Rijksweg A58 worden gebouwd’.

De dorpsraad Nieuwdorp roept op de gemeente Borsele actie te ondernemen door alle belanghebbende partijen rond de tafel te roepen.

Voordat het Sloegebied tot een grote Europese containerhaven uitgroeit, moet er, oordeelt de bewonersorganisatie, een echte oplossing zijn voor de afwikkeling van het zware vrachtverkeer.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.