Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 8 december 2006

Delta paait gemeenten met winst

Zeeuwse gemeenten lopen aan de leiband van nutsbedrijf Delta, omdat zijzelf financieel baat hebben bij gunstige resultaten van de onderneming.

Gemeenteraadslid Pieter VollaardPvdA-raadslid P. Vollaard uitte gisteravond die kritiek in de Borsele gemeenteraad. Ter tafel lag een voorstel om in te stemmen met een forse investering van Delta in de nieuwe, gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen-Oost. De gemeente Borsele is zoals alle Zeeuwse gemeenten en de provincie aandeelhouder van Delta. Vandaar dat de Borselse raad ook om een mening werd gevraagd.

Op zich kon Vollaard met die investering in de Sloecentrale nog wel leven, maar hij had zich duidelijk verschrikkelijk geërgerd aan in hetzelfde voorstel vervatte plan om de minimum-winstuitkering aan de aandeelhouders te verhogen. Het minimum-bedrag is dertig miljoen euro, dat wordt veertig miljoen euro vanaf 2007, als het aan het nutsbedrijf ligt.

Zeeuwse gemeenten en provincie likkebaarden daar over het algemeen bij, zo niet PvdA’er Vollaard. Om zijn ergernis onder woorden te brengen, maakte hij een vergelijking tussen een hond en zijn baas. "Houdt de baas zijn hond iets lekkers voor, dan begint zijn hond vanzelf te kwispelen." Met andere woorden: de aandeelhouders van Delta - oftewel ook de gemeenteraad van Borsele - zijn net kwispelende honden.

Vollaard voegde daaraan toe dat het Delta als nutsbedrijf niet past grote winsten te maken. "Het zou zo moeten zijn", betoogde hij welhaast als socialist van de oude stempel, "dat nutsvoorzieningen moeten worden geleverd zonder winstoogmerk. Een deel van de rekeningen van Delta begint anders wel erg op een verkapte belastingaanslag te lijken."

Vervolgens riep Vollaard de Borselse gemeenteraad niet op om de voorstellen van Delta af te wijzen. De meerderheid zou hem waarschijnlijk toch niet gevolgd zijn. En Borsele heeft als kleinaandeelhouder ook niet zoveel in de melk te brokkelen. De PvdA’er gaf wel aan een fundamentele discussie te willen voeren over de positie van Delta. "Wat betekent het om aandeelhouder te zijn van dit bedrijf?", formuleerde Vollaard als hoofdvraagstelling. De gevraagde discussie komt er.

Slechts één Borsels raadslid reageerde gisteravond alvast op de uitlatingen van Vollaard en nog wel terloops. CDA-raadslid M. van de Plasse-Nagelkerke gaf te kennen dat zij de vergelijking met een kwispelend hondje te ver vond gaan.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.