Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 5 december 2006

Overleg toekomst kinderopvang

Het Borselse college van B en W gaat met de besturen van stichting Peuterspeelzalen Borsele en stichting Kinderopvang De Bevelanden overleggen over samenwerking danwel fusie tussen beide organisaties.

stichting Kinderopvang De Bevelanden"Concrete stappen zijn nog niet gezet", laat een woordvoerder van de gemeente Borsele weten. "We gaan eerst wat cijfers op een rijtje zetten, onder meer over het aantal kinderen dat de komende tijd van peuterspeelzalen en kinderopvang gebruik zal maken."

Het college van B en W heeft de beslissing tot het voeren van besprekingen genomen in één adem met een besluit over een extra subsidie voor de peuterspeelzaal in Nisse. Bij motie van de PvdA besloot de Borselse gemeenteraad begin september de peuterspeelzaal in Nisse een bijdrage te geven van maximaal drieduizend euro. Bij gebrek aan kinderen dreigde de speelzaal dicht te moeten. Tot de zomer is het voortbestaan nu verzekerd.

Apart
De discussie rond de peuterspeelzaal in Nisse hebben B en W van Borsele aan het denken gezet. De gemeente Borsele is op Zuid-Beveland nog de enige gemeente met een aparte stichting voor peuterspeelzaal. In Goes, Reimerswaal en Kapelle vallen de speelzalen onder de grote paraplu van stichting Kinderopvang De Bevelanden.

C. de Kock, coördinator van stichting Peuterspeelwerk Borsele, meldt dat waar mogelijk al wordt samengewerkt met stichting Kinderopvang De Bevelanden, onder meer bij gebruik van ruimtes. Een fusie heeft volgens haar weinig meerwaarde.

"Wij hebben geen eigen pedagogische medewerkers en geen aparte afdeling personeelszaken, zoals Kinderopvang De Bevelanden, maar wij hebben ook lagere overheadkosten. Voor pedagogisch werk krijgen we veel ondersteuning van het regionaal pedagogisch centrum Zeeland (RPCZ)."

Kleine kernen
Voor kleine peuterspeelzalen als in Nisse zal een fusie ook weinig opleveren, aldus De Cock. "Het gaat erom of zo’n speelzaal voldoende kinderen trekt. Samengaan in een groter geheel verandert daar niks aan."

Volgens De Cock is het juist goed dat er een aparte organisatie voor peuterspeelzalen in Borsele is: "Dat past binnen het actieve kleine-kernenbeleid van de gemeente. De leidsters komen zelf uit de dorpen, geven de speelzalen een eigen kleur en kennen bewoners goed."

Een woordvoerster van stichting Kinderopvang De Bevelanden geeft aan af te wachten wat het college van B en W gaat doen.

Of de speelzaal in Nisse (waar ook kinderen uit ’s-Heer Abtskerke komen) het redt, is onzeker. Het aantal kinderen schommelt rond de grens van tien. De Cock: "Het blijft nog een probleem."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.