Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 27 november 2006

Project energiebesparing minima

Inwoners met een laag inkomen helpen op energie te besparen. In Borsele begint volgend jaar het project Energie Sociaal om dat voor elkaar te krijgen.

Energiebesparing is een mustMet het project verwacht Borsele twee vliegen in één klap te slaan: de energierekening van mensen met een klein inkomen verminderen én tien inwoners met een bijstandsuitkering in deeltijd aan het werk krijgen als energieconsulent.

Kandidaten
Het is de bedoeling dat de energieconsulenten bij mensen aan huis komen. Zij krijgen een speciale opleiding. Vijftien kandidaten hebben zich gemeld. Met hen moeten nog sollicitatiegesprekken worden gevoerd. De consulenten die in deeltijd gaan werken, behouden hun uitkering en krijgen daarbovenop een niet belaste vrijwilligersvergoeding van maximaal 1.500 euro op jaarbasis.

De consulenten gaan voorlichting geven hoe mensen energie kunnen besparen. Ze nemen een energiebox mee, waarin allerlei spullen zitten om het energieverbruik te verlagen, zoals spaarlampen. Het is ook mogelijk dat een verbruiksmeter wordt verstrekt, waarmee beter in de gaten kan worden gehouden hoe groot het verbruik van elektriciteit en gas is. En de mogelijkheid wordt geboden een enkeltariefmeter te vervangen door een dubbel-tariefmeter wat voordeliger kan zijn.

Vrijwillig
Huishoudens met een inkomen tot maximaal 110 procent van het minimuminkomen (ongeveer 1.260 euro netto per maand voor een gezin) komen als eerste in aanmerking voor het project. In Borsele gaat het om ongeveer 1.480 huishoudens op een totaal van plusminus 10.000. Zij worden aangeschreven. Deelname is op vrijwillige basis. De verwachting is dat ongeveer 700 huishoudens reageren.

Voor het project werkt Borsele samen met de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF), COS centrum voor duurzame ontwikkeling en energiebedrijf Delta. De kosten worden gedragen door Delta en de gemeente. Bij het ministerie van Vrom (waaronder milieu valt) is subsidie aangevraagd. Wordt die verstrekt, dan kan het project worden uitgebreid tot huishoudens met een inkomen van maximaal 120 procent van het minimuminkomen (zo’n 1.400 euro netto). In Borsele komen dan ongeveer 3.600 huishoudens voor het project in aanmerking.

De energieconsulenten zijn naar verwachting negen maanden bezig om de eerste doelgroep te kunnen bedienen. Als de doelgroep kan worden uitgebreid met subsidie van het ministerie van Vrom, dan komt daar een jaar bij. De financiële noodzaak op energie te besparen is groot door de sterk gestegen prijzen van gas en stroom.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.