Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 18 november 2006

Nieuwe terminal baart zorgen

De komst van het havenbedrijf South Sea Terminal in Vlissingen-Oost roept vraagtekens op bij de dorpsraad Nieuwdorp.

De geluidswal bij NieuwdorpOp zich heeft de bewonersorganisatie niets tegen uitbreiding van de economische activiteiten in het naastgelegen haven- en industriegebied, geeft secretaris H. van Dam aan. "Vlissingen-Oost is belangrijk voor de werkgelegenheid, ook voor inwoners van Nieuwdorp. Dat mag je niet vergeten."

Maar dat ontslaat de dorpsraad niet van de verplichting om de gevolgen van nieuwe ontwikkelingen in de gaten te houden, aldus Van Dam.

"Wij zijn dan ook wel genoodzaakt te reageren op de vergunning voor nieuwkomer South Sea Terminal. Anders heb je niets meer om op terug te komen."

Scaldiahaven
South Sea Terminal, een samenwerkingsverband van de Vlaamse havenbedrijven Sea-Invest en Zuidnatie, komt aan de Scaldiahaven.

De firma gaat stukgoed, containers en andere vracht behandelen. Havenschap Zeeland Seaports wil halverwege 2007 met de bouw van de eerste kade beginnen.

De dorpsraad Nieuwdorp wil voor de vestiging van South Sea Terminal garanties wat betreft: de geluid- en lichtproductie, de afwikkeling van het verkeer, de opslag van gevaarlijke stoffen en de zichtbaarheid. "De verlichting komt dertig meter hoog", weet Van Dam. "De containers worden tot zeven stuks opgestapeld. De containerkranen krijgen al met al een hoogte van honderd meter. De terminal wordt zichtbaar vanuit Nieuwdorp, ook al zit er een groengordel tussen."

Geluidoverlast
Dat de haventerminal te zien zal zien, is niet het ergste in de ogen van de bewonersorganisatie. Ze is vooral beducht voor een toename van geluidoverlast. Van Dam: "Zo vragen we ons af of het lawaai van het overslaan van de containers niet naar ons terugkaatst."

Als het om geluidhinder gaat, baart een toename van vrachtverkeer de dorpsraad nog het meest zorgen. Het merendeel van de vrachtwagens voor South Sea Terminal zal vlak langs de westkant van Nieuwdorp rijden, over de weg van en naar de oude vuilnisbelt. "Het zou veel beter zijn", stelt secretaris Van Dam, "als vrachtauto’s niet meer over die weg hoeven te rijden, maar vanaf de Sloeweg rechtdoor naar Vlissingen-Oost kunnen. Dat zou ons heel wat geluidoverlast van verkeer besparen." De Borselse wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer) laat weten zich wel in dat idee te kunnen vinden, maar het is niet één, twee, drie te realiseren. In het verlengde van de Sloeweg lopen belangrijke leidingen en ook wat betreft de verkeersafwikkeling ligt het niet eenvoudig.

De Sloeweg sluit er aan op de tunnelweg en deze kruising is al druk. "We gaan daar binnenkort nog over praten met de provincie en havenschap Zeeland Seaports", meldt VermueVermue. "Daarbij willen we niet alleen naar de gevolgen van de vestiging van deze nieuwe terminal kijken, maar naar het hele gebied."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.