Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 15 november 2006

Tunnelweg krijgt vier rijbanen

De tweebaansweg van en naar de Westerscheldetunnel aan de Zuid-Bevelandse kant wordt verdubbeld. De NV Westerscheldetunnel, de exploitant van de tunnel, heeft voor de verdubbeling een plan ingediend bij de gemeente Borsele. Het Borsels college van B en W heeft onder voorwaarden met het werk ingestemd. De geluidhinder voor omwonenden mag niet toenemen.

De Noordzijde van het tolplein is al verdubbeld.De verdubbeling van de tweebaansweg vanaf het tolplein bij Borssele tot de ingang van de tunnel onder de Westerschelde moet aansluiten op de geplande verbreding van de Sloeweg richting de Rijksweg A58 bij Heinkenszand en de Tractaatweg in Zeeuws-Vlaanderen. Voor die werken is geld beschikbaar gesteld in het akkoord over de verdieping van de Westerschelde en de bijbehorende natuurcompensatie.

De NV Westerscheldetunnel moet zelf opdraaien voor de verdubbeling van de weg vanaf het tolplein tot de tunnel. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, kon woordvoerder I. de Moor gisteren nog niet zeggen. Bij de aanleg van de tunnel is alvast wel rekening gehouden met een verdubbeling. Viaducten over de tunnelweg zijn extra lang gebouwd. Alleen ter hoogte van de Paardegatse Watergang die de tunnelweg kruist, moet nog een bredere overgang worden gemaakt. De NV Westerscheldetunnel wil dit werk volgend jaar al laten uitvoeren.

De verdubbeling van de tunnelweg staat voor 2012-2013 gepland, evenals de verbreding van de toeleidende wegen. De tunnel is zelf vierbaans. Volgens woordvoerder De Moor is niet direct gekozen voor een vierbaanstunnelweg, omdat dit niet nodig was gezien het verwachte aantal auto’s. Gemiddeld passeren er momenteel 13.000 é 13.500 voertuigen per etmaal. Voorspeld is dat dit aantal in 2012-2013 op 17.000 ligt.

Geld speelde ook een rol bij het besluit de weg voorlopig tweebaans te maken. Het vastgestelde tunnelbudget stond uitvoering in vier banen niet toe.

De veiligheid is gediend bij de verdubbeling. De brandweer uit Borssele moet nu over polderwegen om de tunnel te kunnen bereiken. Na aanleg van vierbaansweg is dat niet meer nodig. Burgemeester J. Gelok van Borsele laat weten dat, wat hem betreft, nog voor de verdubbeling van de tunnelweg een speciale baan voor hulpdiensten wordt aangelegd. "Dat scheelt kostbare minuten." In december wordt in Den Haag opnieuw over de tunnelveiligheid gesproken.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.