Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 14 november 2006

Borsele werkt met taakgestraften

Jongeren van twaalf tot achttien jaar die een taakstraf krijgen opgelegd, kunnen aan de slag bij de buitendienst van de gemeente Borsele. Volgens A. Siegers van de Raad voor de Kinderbescherming bestaat er nauwelijks een effectievere strafmethode.

Taakstraf bij de groenvoorziening"Negen van de tien jongeren die zo’n straf hebben uitgevoerd, zie je niet meer terug", weet Siegers, coördinator taakstraffen in de Oosterschelderegio. "Ik heb ook gewerkt in gevangenissen en daar wordt dat resultaat absoluut niet bereikt." Siegers juicht het dan ook toe dat de gemeente Borsele de gelegenheid gaat bieden om twaalf- tot achttienjarigen met een taakstraf in de groenvoorziening aan het werk te zetten. De ploeg ’s-Gravenpolder van de buitendienst neemt dit op zich. Vandalisme, vechtpartijtjes, uitgaansgeweld, baldadigheid en kleine diefstallen. Jongeren die een taakstraf krijgen van een aantal uren, hebben dat soort dingen gedaan. Siegers spreekt van ’pubers die de grenzen aan het verkennen zijn’. Een tijdje een taakstraf doen, kan dan zeker helpen, is zijn ervaring. "Het is zelfs zo dat sommige van die jongeren zo goed bevallen dat ze een vakantie- of weekendbaantje aangeboden krijgen. Ze komen met hele nieuwe dingen in aanraking. Dat het aanpoten is in de groenvoorziening, maar ook als ze in een zorginstelling moeten werken. Ze zien dan wat er allemaal komt kijken om bewoners te verzorgen."

Positief
Dat taakstraffen vaak een positief effect hebben, dat de jongeren niet nog eens over de schreef gaan, heeft er volgens Siegers ook alles mee te maken dat ze zichtbaar een taakstraf moeten verrichten. Hij verwijst naar een groepje jongeren dat onlangs is veroordeeld voor onregeldheden op oudejaarsdag in Krabbendijke.

"Ook met de gemeente Reimerswaal hebben we een afspraak als nu met Borsele. Die veroordeelde jongeren moeten in de eigen omgeving werk doen. Ze zijn herkenbaar voor de dorpsbewoners. Dat vinden ze meestal niet leuk, zeker niet omdat ze voor die werkzaamheden geen geld verdienen."

Jeugdgevangenis
Wie overigens niet voor de uitvoering van een taakstraf komt opdagen, wacht uiteindelijk toch de jeugdgevangenis. Het doel is jongeren zoveel mogelijk in de eigen gemeente een taakstraf te laten doen. Hoeveel de gemeente Borsele er jaarlijks kan verwachten, is volgens Siegers niet te voorspellen. Over 2004 ging het in Zeeland om in totaal 537 taakgestraften. In 28 gevallen mislukte de taakstraf. "Erg weinig", aldus Siegers.

De begeleiding is in handen van medewerkers van de verschillende instellingen

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.