Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 11 november 2006

Total-steiger in beeld als testlocatie getijdenenergie

De Total-steiger aan de Westerschelde bij Borssele wordt mogelijk een testlocatie voor getijdenenergie. Na een voorstudie ziet de gemeente Borsele daarvoor voldoende kansen.

WaterturbineOnderzoeksbureau Altran Technologies heeft dit jaar voor de gemeente Borsele onderzocht of de Total-steiger aan de Westerschelde een geschikte plaats is voor onderwatermolens. „Water in de Westerschelde is altijd in beweging“, zei wethouder M. de Bruijne (VVD) bij aanvang van de studie, „waarmee het een betrouwbaardere energiebron is dan wind. En onderwatermolens geven geen horizonvervuiling.“

Stroomsnelheid
De voorstudie van Altran Technologies is klaar. De resultaten geven genoeg aanleiding door te gaan. Al valt de de stroomsnelheid ’enigszins’ tegen en kan geen van de geraadpleegde turbineleveranciers binnen twee jaar een commerciële onderwatermolen leveren. De diepte ter plaatse is wel heel geschikt en een systeem voor het opwekken kan vrij eenvoudig worden aangesloten op het stroomnet. Dat maakt de Total-steiger een interessante proeflocatie. Twee bedrijven hebben er belangstelling voor. Om een praktijkproef van de grond te tillen, is het volgens Altran Technologies het beste een consortium te vormen, waarin Borsele en een aantal partners samenwerken. Het Borsels college van B en W heeft deze week met dit idee ingestemd. Altran Technologies heeft de opdracht gekregen een poging te wagen om een samenwerkingsverband te vormen. Olieraffinaderij Total doet zeker niet mee, omdat het project bedrijfsvreemd is. Total is wel bereid de steiger beschikbaar te stellen voor de proef.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.