Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 8 november 2006

Oefenruimte in soos bij De Stenge

De nieuwe jeugdsoos in Heinkenszand kan een stuk luxer worden dankzij zeventigduizend euro rijkssubsidie. Er komt nu ook een oefenruimte voor popbands in. Daaraan bestaat grote behoefte in de gemeente Borsele.

De huidige soos aan de HeinkenszandsewegHet ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalt mee aan de nieuwbouw, omdat Borsele een paar vliegen in één klap wil slaan. Het nieuwe onderkomen van jeugdsoos De Prange wordt aan sport- en gemeenschapscentrum De Stenge vast gebouwd. Daarin hebben de judo en de Jan van Schengenschool hun sportruimten. Borsele wil die accommodaties ook meteen opknappen. Zo ontstaat de combinatie van jeugdsoos, sport en onderwijs. Het totale plan kost 720.000 euro.

Dankzij de bijdrage van VWS kan Borsele de luxe variant uitvoeren. "We kunnen het pakket uitbreiden met een oefenruimte voor popbands en er komt ook een vast podium in", zegt wethouder M. Vermue-Vermue, die blij is met het geld uit Den Haag. Met de nieuwe soos, waarvan de bouw volgend jaar begint, rondt de gemeente het Masterplan Heinkenszand af. Jeugdsoos De Prange moest vijf jaar terug zijn honk bij De Stenge verlaten en huist sindsdien aan de Heinkenszandseweg. De soosleden wachten al jaren op een toegezegde betere accommodatie.

Opzet
Terugkeer naar het oude nest is nu nabij. Leden van De Prange, de jongerenraad Borsele en 'losse' jongeren praten al een tijdje mee over de opzet van de jeugdsoos. De jongerenraad heeft zelfs nagedacht hoe klimaatvriendelijk het gebouw kan worden. Daaruit is het idee gerold om zonnepalen, zonneboilers en warmtepompen te installeren. De gemeente rekent de duurzame technieken momenteel door.

Ook elders in Borsele bestaan dure wensen. Zo pleit coördinator R. de Dreu van 2nd influenZ, een werkgroep van de jongerenraad die jong poptalent een kans geeft, voor een professioneel podium in De Klomp in Ovezande, compleet met oefenruimte en studio. "Dat kan voor jonge bands een opstapje zijn naar het grotere werk."

Masterplan
De coördinator hoopt dat de gemeente deze wens meeneemt in het Masterplan Ovezande. Wethouder Vermue-Vermue zal er 'zeker naar kijken'. "In Ovezande zitten we nog in de fase van nadenken en voorbereiden. Nu is het moment dit soort wensen te inventariseren en na te gaan of ze haalbaar zijn. We gaan in elk geval het dorpshuis aanpakken. Daar zit de soos aan vast. Er komt in elk geval een vast podium in." 2nd influenZ is inmiddels slachtoffer geworden van eigen succes. De Klomp is te klein geworden voor het aantal bezoekers. Volgens de brandweer is tweehonderd bezoekers het maximum. Bij de laatste editie van 2nd influenZ zaten er vierhonderd jongeren in de Ovezandse jeugdsoos. Dat is bij calamiteiten niet meer veilig.

Om die reden verkast 2nd influenZ naar dorpshuis De Burcht in Kwadendamme. De Dreu hoopt dat het uitstapje van tijdelijke aard is. "De Klomp is toch onze plek."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.