Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 31 oktober 2006

Engel Reinhoudt wint Total Cultuurprijs

Engel Reinhoudt mag dan regelmatig optreden, hij hoeft niet zo nodig in de belangstelling te staan. De troubadour moest dan ook even slikken toen hij een week of vier geleden werd opgebeld en hoorde dat hij de Total Cultuurprijs van de gemeente Borsele had gewonnen.

Engel Reinhoudt"Ik heb in het verleden nogal eens grappen gemaakt over onderscheidingen", legt Reinhoudt uit. "Maar dan ging het meestal over koninklijke onderscheidingen. In mijn beleving krijg je die als je maar lang genoeg op je plekje blijft zitten. Toch is deze prijs heel anders. Die win je. Daarom ben ik er toch wel heel blij mee. En nee, een koninklijke onderscheiding hoop ik nooit te krijgen."

De liedjeszanger, die de prijs kreeg uitgereikt in De Stenge in Heinkenszand, is al veelvuldig gefeliciteerd door allerlei mensen. "Dan merk je hoe oppervlakkig de krant gelezen wordt", zegt hij lachend. "Zo ben ik al gefeliciteerd met onder meer de Zeeuwse Cultuurprijs, en de prijs voor kunst en wetenschappen. Eén iemand meende zelfs gelezen te hebben dat ik een berg geld zou krijgen van Total."

De enige waarheid is dat Reinhoudt de Total Cultuurprijs heeft gewonnen. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en de dialectzanger is de tweede laureaat, na boerderijkenner Gerard Smallegange uit Nisse. "In dat opzicht bevind ik me in zeer goed gezelschap", zegt Reinhoudt. "Gerard en ik doen soms wel eens iets samen. Dan vertelt hij over boerderijen en zing ik een er een paar liedjes over."

Engel Reinhoudt is bij het grote publiek vooral bekend door zijn liedjes in het Zeeuws. Hij is tevens één van de drijvende krachten achter de culturele activiteiten in het kerkje van Ellesdiek. In de loop der jaren is de inwoner van ’s-Heerenhoek uitgegroeid tot één van de autoriteiten op het gebied van de Zeeuwse dialecten. Door velen wordt hij zelfs gezien als een voorvechter van het Zeeuws. "Dat was zeker niet mijn doel toen ik lang geleden begon met het schrijven van liedjes. Maar op een gegeven moment krijg je dat predikaat gewoon. Ik vind dat niet erg, hoor, want het Zeeuws ligt me na aan het hart."

De jury van de Total Cultuurprijs prees Reinhoudt, omdat hij in zijn liedjes eenvoudige, maar tegelijkertijd wezenlijke en herkenbare thema’s centraal stelt. Die thema’s lopen sterk uiteen. Soms zingt de troubadour over liefde of de natuur, maar ook de politiek laat hij niet links liggen. Zo mocht het publiek al eens vernemen dat de zanger de Joint Strike Fighter helemaal niets vindt. "Ik heb geen vast repertoire, maar pas me altijd aan aan de gelegenheid", legt de zanger uit. "Zo zing ik dat nummer over de JSF niet op een vrolijke familiebijeenkomst. Het liedje over het nieuwe zorgstelsel gaat er bij oude mensen altijd in als zoete koek."

Als winnaar van de Total Cultuurprijs ontving Reinhoudt een cheque van 750 euro en een ingelijste foto van Ruden Riemens.

Het juryrapport:
De jury adviseert de tweede Total Cultuurprijs gemeente Borsele toe te kennen aan de heer E.P. Reinhoudt. Engel Reinhoudt heeft gedurende een lange reeks van jaren blijk gegeven van een voortdurende en actieve inzet voor het Zeeuwse lied en de Zeeuwse streektaal. In zijn teksten, liedjes en optredens staan eenvoudige, maar tegelijkertijd ook wezenlijke en herkenbare thema’s centraal. Hij beschikt daarbij over een geheel eigen stijl van presentatie: naturel, zonder opsmuk en met de humor nooit ver weg. Dat maakt hem tot een Zeeuwse troubadour ‘pur sang’. Een troubadour die met zijn teksten, liedjes en optredens het culturele klimaat in de gemeente Borsele positief en op niveau beïnvloedt. Engel Reinhoudt draagt als inspirator en organisator ook anderszins bij aan het culturele klimaat van de gemeente. Zijn activiteiten voor het (behoud van ‘t) Kerkje van Ellesdiek vormen daarvoor het beste bewijs.
Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.