Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 27 oktober 2006

Baarland houdt Schotse bevrijders in ere

Schotse bevrijders van Zuid-Beveland zijn nog lang niet vergeten in Baarland. Zeker vijftig mensen, jong en oud, woonden gistermiddag de herdenking bij van hun landing op de dijk bij Baarland in de vroege ochtend van 26 oktober 1944.

Het bevrijdingsmonument aan de dijk bij BaarlandDe landing bij Baarland vormde het begin van de bevrijding van de Zak van Zuid-Beveland. Met 137 Buffalo-amfibievoertuigen kwamen de Schotse militairen (Royal Scots Fusiliers en Camerorians) aan in de mist, vanuit Zeeuws-Vlaanderen. "Mannen van 18, 19, 20 jaar", zei burgemeester Jaap Gelok van Borsele gistermiddag in zijn toespraak op de Westerscheldedijk, "eigenlijk nog kinderen."

Eén minuut stilte volgde om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. En het was stil. Alleen de wind blies door. Na de minuut stilte zette Fenna la Grand The Last Post in op haar trompet, waarna wethouder Marga Vermue en haar toekomstige collega Jan Zandee als eersten een krans plaatsten. Het plaatselijk Schots comité legde een bloemstuk, gevolgd door leerlingen van groepen vijf tot en met acht van openbare school De Berenburcht in Baarland.

Schotse oud-strijders waren niet aanwezig. "We sturen hen foto’s", vertelde Arjaan Elenbaas van het plaatselijk Schots comité. Hij was tevreden over de opkomst. "We houden dit zolang mogelijk in ere."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.