Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 24 oktober 2006

Pechiney staat te koop

Aluminiumsmelter Pechiney in het Sloegebied staat te koop. Moederconcern Alcan doet de fabriek van de hand vanwege te hoge stroomprijzen. Personeel is somber gestemd. De vakbonden en directie zien nog kansen. Bij Pechiney werken 750 mensen.

Moederbedrijf Alcan van PechineyAlcan heeft het besluit gisteren wereldkundig gemaakt. De directie van Pechiney Nederland heeft gistermiddag de ondernemingsraad, vakbonden en een deel van het personeel geïnformeerd. Vandaag krijgen de overige ploegen de nadere toelichting van directeur T. Sanders.

Aanleiding om de fabriek te verkopen is het, volgens Alcan, falen van het overleg met de Rijksoverheid en de negen energiegrootverbruikers over een oplossing voor de hoge energieprijzen. Dat overleg is gevoerd onder leiding van oud-Hoogovenstopman J.F. van Duyne.

Sanders: "De overheid zoekt serieus naar een oplossing. Maar het voorstel dat nu op tafel ligt, is voor Alcan onvoldoende."

Energieslurpers
Nadat vorige week bekend werd dat de overheid bereid is de energieslurpers geld te lenen om de periode van de bouw van een nieuwe centrale te overbruggen, is in Canada opnieuw gerekend. "Alcan ziet kansen en heeft daarom de fabriek niet direct gesloten", licht Sanders toe. Wel wordt het aandeel van 85 procent verkocht. "Tegelijkertijd zoeken we naar mogelijkheden voor als er zich geen koper aan dient."

Sanders kan niet inschatten of er belangstelling bestaat bij andere concerns. "Ook voor hen zal de stroomprijs hoog zijn", erkent hij. "Of Pechiney interessant is voor een ander bedrijf is afhankelijk van hun strategie."

Meldt zich geen koper voor de aluminiumsmelterij dan worden mogelijk onrendabele onderdelen gesloten. "We zetten alle mogelijkheden nu op een rij. Dat is meer dan een oppervlakkige analyse." Sanders ziet mogelijkheden voor de gieterij. Die staat wereldwijd bekend vanwege de hoge kwaliteit. Minder hoopvol is hij over de afdeling waar het aluminium wordt gemaakt (elektrolyse). Dat onderdeel slurpt namelijk (dure) stroom. Daar werken grofweg 200 werknemers.

Het personeel is somber gestemd, aldus voorzitter H. Eendragt van de ondernemingsraad. "Er is nu duidelijkheid over de positie van Alcan. Tegelijkertijd breekt voor de mensen een tijd aan van grote onzekerheid."

De ondernemingsraad beraadt zich vandaag over wat te doen. De vakbonden zien kansen, al is het een zware opgave om een koper te vinden, verwacht H. van Beers van de CNV Bedrijvenbond. "We zitten niet te wachten op een Oekraïens bedrijf dat snel kennis in huis wil halen om het bedrijf snel weer te verkopen. Gebeurt dat wel, dan moet Alcan zorgen voor een goed sociaal plan. Want de mensen en de werkgelegenheid staan voor ons voorop."

Gedeputeerde M. le Roy (PvdA, economie) spreekt over een ’zwarte maandag’. Ze hoopt dat zich een koper meldt en de werkgelegenheid behouden blijft. "Anders ziet het er heel zwart uit." Wat de tweede aandeelhouder van Pechiney, Hunter Douglas, doet is nog niet bekend.

Zie ook PZC-artikelen: Kamer verbijsterd over Pechiney en Delta steekt geen helpende hand uit naar Pechiney

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.