Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 18 oktober 2006

Inwoners erg betrokken bij dorp

Het zit wel goed met de sociale betrokkenheid in de kleine dorpen van de gemeente Borsele. Over de voorzieningen zijn de inwoners minder tevreden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het leefbaarheidsonderzoek dat de Universiteit van Amsterdam in april dit jaar uitvoerde.

De sociale betrokkenheid in de kleine dorpen van de gemeente Borsele is grootVijftig studenten Sociale Geografie onderzochten de leefbaarheid in de dorpen ’s-Heerenhoek, Lewedorp, Driewegen, Oudelande, Kwadendamme, Nisse, Ovezande en Nieuwdorp. Eén van de aanleidingen is de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op 1 januari 2007, omdat daarmee de zelfredzaamheid van mensen steeds belangrijker wordt. Daarnaast wilden de studenten de resultaten vergelijken met een soortgelijk onderzoek, dat vijftien jaar geleden gehouden is.

Zo’n zestig procent van de ondervraagde inwoners zegt vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast zegt een groot deel van de mensen dat ze zich betrokken voelen bij hun dorp en dat ze bereid zijn hun naasten te helpen.

Rooskleurige resultaten, zou je zeggen.

Universitair docent R. Thissen, die het onderzoek leidt, heeft toch wat bedenkingen. "Er is bij dit soort vragen een grote kans op sociaal wenselijke antwoorden." Dat betekent dat er een verschil kan zijn met de dagelijkse praktijk.

Pluim
De gemeente Borsele krijgt van de inwoners een pluim, want een groot deel van de inwoners vindt dat de gemeente voldoende doet voor het dorp. Dat is een veel positiever beeld dan vijftien jaar geleden. Thissen: "Het is een verrassend resultaat als je het vergelijkt met de landelijke trend, waaruit blijkt dat burgers kritisch zijn over de overheid." Wethouder M. Vermue (CDA) is blij met die uitkomst. "We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. Het is goed om te zien dat het nu vruchten afwerpt."

Daarnaast hebben de ondervraagden meer vertrouwen in de dorpsraden. Die hebben nu daadwerkelijk wat in te brengen bij de gemeente, denken de ondervraagden. "Dat heeft denk ik ook te maken met het moment waarop het onderzoek gehouden is", relativeert H. van Dam van de dorpsraad Nieuwdorp. "Er speelden toen veel zaken, waardoor er veel publiciteit was." P. de Moor van de dorpsraad ’s-Heerenhoek is het daarmee eens. "Het postieve resultaat komt ook doordat er vijftien jaar geleden maar weinig dorpsraden bestonden in de gemeente."

Vandalisme
Alhoewel de meeste mensen met veel plezier in hun dorp wonen, zijn ze vaak minder tevreden over de voorzieningen in hun woonplaats. De inwoners voelen zich achtergesteld in vergelijking met ’s-Gravenpolder en Heinkenszand. Met name het openbaar vervoer scoort onvoldoende. Daarnaast blijkt dat mensen meer overlast ondervinden. Zo is de overlast van vandalisme flink gestegen sinds 1991. "We weten niet wat daar de oorzaak van is. Wel is bekend dat vandalisme een gevoeliger onderwerp is geworden. Het kan ook aan de beleving van mensen liggen", analyseert Thissen.

Het onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam gaat in de komende maanden verder met het onderzoek. In het voorjaar van 2007 moeten de definitieve resultaten bekend zijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.