Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zondag 15 oktober 2006

In Memoriam: oud-burgemeester ir. J.L.M. (Jan Bart) Mandos.

Op vrijdag 13 oktober is oud-burgemeester, ereburger en inwoner van de gemeente Borsele, Jan Bart Mandos, op 57-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. De heer Mandos was van 9 februari 1990 tot 1 januari 2002 burgemeester van Borsele. Daarna was hij tot op heden voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Zeeland. De heer Mandos had vele nevenfuncties, waaronder het landelijke vice-voorzitterschap van het CDA.

oud-burgemeester ir. J.L.M. (Jan Bart) MandosDe heer Mandos was een zeer gewaardeerd burgemeester en werd bij zijn afscheid benoemd tot ereburger van Borsele. Burgemeester Mandos stond midden in de samenleving en had direct contact met inwoners en belangengroepen, vaak op een informele manier: tussen de inwoners, op de dorpen. Dit maakte hem onder de bevolking tot een geliefde burgervader.
Als burgemeester heeft hij op allerlei fronten impulsen weten te geven aan Borsele. Ten eerste aan de organisatie, waar hij een cultuuromslag realiseerde met activiteiten als een sportdag en een eindejaarsviering. Activiteiten waar hij overigens zelf – al was het glijdend op de zeepbaan - fanatiek aan meedeed.

Vernieuwer
De burgemeester zette Borsele als gemeente ook stevig op de kaart, zelfs buiten de gemeentegrenzen. Vooral met allerlei vernieuwende projecten. Zo introduceerde hij de zogenaamde Zomerstage, een stage voor middelbare scholieren bij de gemeente. Hij organiseerde als eerste burgemeester een digitale raadsvergadering, kreeg een filmfestival voor alle dorpen van de grond, leidde jeugddebatten, behield de boerderij tegenover het gemeentehuis als raads- en trouwboerderij, was initiator van de Cyberzolder in Heinkenszand, ruilde op zijn initiatief tijdelijk met de burgemeester van Goes en was zelfbenoemd hoofdherder van de Schaapskudde in de gemeente. Zomaar een greep uit zijn vernieuwingen.

Bestuurder
Als burgemeester was Mandos een vernieuwer, maar was ook een rasbestuurder die de belangen van de gemeente als geen ander kon verdedigen in grote projecten. Zo kreeg hij toezeggingen over betere toeleidingswegen naar de Westerscheldetunnel, was hij mede-bedenker van het Sloerandbeleid, maakte hij zich hard voor de veiligheid van de kerncentrale en de COVRA, behield hij het politiebureau voor Heinkenszand en was hij burgemeester van Jeugdzaken.
Een van de vele treffende anekdotes over burgemeester Mandos, heeft tevens te maken met zijn taken als burgemeester Jeugdzaken. Bij de opening van de jeugdsoos in Heinkenszand kwam hij namelijk niet als burgemeester de officiële opening verrichten. Niet zoals men verwacht: in pak en met ketting. Nee, voor dit soort zaken had burgemeester Mandos altijd iets speciaals in petto. Zo ook deze keer. Geheel verkleed als puber, onherkenbaar als burgemeester, kwam hij op een oud brommertje aanrijden en hield in die rol ook een hilarische toespraak. Zo zijn er talloze verhalen over burgemeester Mandos, die zijn talent voor acteren en improviseren op de juiste momenten in wist te zetten.

Door zijn oneindige creativiteit en bestuurlijke kwaliteiten kreeg hij project na project van de grond. Vaak samen met anderen, want de burgemeester was boven alles inspirator voor medewerkers en andere bestuurders. Hij was daarbij open, eerlijk en schuwde geen kritiek.

De heer Mandos was een unieke burgemeester en zijn naam en ideeën zullen voor altijd verbonden blijven aan de gemeente waar hij zelf zo van hield, de gemeente Borsele.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.