Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 12 oktober 2006

Samenwerking in zorg

De klassieke wijkzuster keert terug in Heinkenszand in de moderne vorm van een dorpteam. Vijf organisaties gaan samenwerken in het dorpteam om over en weer mensen aan de juiste zorg te helpen.

Wethouder Vermue-VermueDe klassieke wijkzuster was de spin in het web van de zorg in veel dorpen. Bewoners die iets nodig hadden, spraken haar aan. Zij regelde vervolgens, als het goed was, dat de gevraagde hulp er kwam. Aan zo’n spin in het web ontbreekt het, constateerde de gemeente Borsele ruim een jaar geleden, waardoor inwoners broodnodige zorg mislopen.

De wijkzuster die in het dorp woont en dag in dag uit aanspreekbaar is, krijg je niet meer terug. Een moderne vorm moest worden gevonden. Borsele koos begin 2005 in een proefproject voor samenwerking tussen organisaties die met zorg te maken hebben. Hun werknemers komen bij de mensen thuis, om zorg te verlenen, om huishoudelijke hulp te geven. Zij weten het beste waar mensen behoefte aan hebben en kunnen nieuwe zorgvragen zo direct doorspelen naar de samenwerkende organisaties.

Het systeem werkte en zou een vervolg moeten krijgen, was de conclusie. Toen kwam echter de concurrentie tussen zorgaanbieders om de hoek kijken. Konden zij als concurrenten nog wel samenwerken?, was de hamvraag. "Het heeft daarom een tijd stilgelegen", vertelt wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, zorg). De hamvraag is nu beantwoord: Het kan.

De gemeente Borsele, thuiszorgorganisatie Allévo, zorgkoepel SVRZ, zorgcentra Poelwijck-De Kraaijert en woningcorporatie R & B Wonen hebben elkaar gevonden. Zij willen de schouders zetten onder de samenwerking binnen een dorpteam. Vertegenwoordigers van de verschillende organisaties nemen zitting in het dorpteam met als hoofddoel: een goede coördinatie van elkaars activiteiten wat betreft zorg/welzijn en wonen om de mensen beter op weg te kunnen helpen. "Anders werken ze wel eens langs elkaar heen", weet Vermue-Vermue uit eigen ervaring.

Heinkenszand krijgt als eerste dorp binnen Borsele een dorpteam. Die keuze was snel gemaakt. Het proefproject is in Heinkenszand gehouden en er zijn vele vormen van zorg aanwezig.

Eerst klein
Op termijn is het de bedoeling dat in meer dorpen van Borsele een dorpteam, de moderne wijkzuster, komt. In Heinkenszand moet er eerst meer ervaring mee worden opgedaan. Het balletje kan dan vanzelf verder rollen.

Er is niet overwogen direct op grotere schaal met dorpteams te beginnen. Wethouder VermueVermue: "Wil je iets laten mislukken, dan moet je in heel veel dorpen tegelijkertijd beginnen. Doe je het eerst klein, dan kun je het van daaruit groter maken."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.