Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 5 oktober 2006

Splijtstofstaven uit Borssele mogen naar Frankrijk

De Raad van State (RvS) heeft gisteren de exportvergunning voor gebruikte splijtstofstaven uit de kerncentrale in Borssele definitief goedgekeurd.

Splijtstofstaven uit Borssele mogen naar FrankrijkEerdere transporten van kernafval naar de Franse verwerker konden steevast rekenen op fel verzet van onder andere Greenpeace.
Daarmee heeft het hoogste bestuursrechtscollege de bezwaren van milieuorganisatie Greenpeace tegen de transporten naar Frankrijk van tafel geveegd. Met de vergunning kunnen de spoorbedrijven Transnubel en Railion en energiebedrijf EPZ de komende jaren een tiental goederentreintransporten verzorgen naar de Franse nucleaire opwerkfabriek in La Hague. Drie ministeries (Sociale Zaken, Economische Zaken en Vrom) hebben de transportvergunning verleend.

Greenpeace hoopte met een rechtszaak een eind te kunnen maken aan de transporten van de gebruikte radioactieve brandstofstaven naar de fabriek van het opwerkingsbedrijf Areva (voorheen Cogema). Volgens de milieuorganisatie kleven er grote risico's aan het vervoeren van de brandstofstaven per spoor.

Voordelen
De RvS vindt onder meer de volksgezondheidsrisico's niet opwegen tegen de sociale en economische en andere voordelen van de transporten naar de Franse opwerkfabriek. Verder is de Raad van oordeel dat Nederland op grond van internationale Ospar-verdrag niet verplicht is gebruikte splijtstofelementen op eigen grond op te slaan. Dat geldt alleen voor landen die een opwerkingsfabriek hebben.

De overheid en energiebedrijf EPZ vinden de gebruikte brandstofstaven geen afval. Door opwerking van de staven kan een deel opnieuw worden benut bij de opwekking van energie. Aangezien Nederland geen opwerkfabriek heeft, moeten de staven naar Frankrijk. Het opwerkingsproces resulteert in nog bruikbaar uranium, plutonium en kernafval. De kerncentrale in Borssele krijgt uiteindelijk het onbruikbare kernafval weer terug, in volume vijftig keer minder dan de oorspronkelijke splijtstofstaaf. Het in glas gegoten kernafval wordt opgeslagen in de oranje bunker van de Covra in Vlissingen-Oost.

Nu de RvS uitspraak heeft gedaan, gaat EPZ voorbereidingen treffen voor een nieuw transport van gebruikte splijtstofelementen naar La Hague.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.