Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 2 oktober 2006

Musica Cordis wint Korenmaat

Lovende woorden en complimenten te over voor Musica Cordis. Het koor uit Nisse won zaterdag de overall-prijs tijdens de Korenmaat 2006, een serie stimuleringsprijzen die voor de vierde keer uitgereikt werd door SAKO-Zeeland, de provinciale koepelorganisatie voor vocale muziek.

Musica Cordis uit NisseEen wedstrijd of een concours mag je de Korenmaat volgens voorzitter B. Soeters van SAKO niet noemen. "Het is heel duidelijk een stimuleringsprijs. We willen de kwaliteit van de koren in Zeeland verbeteren. Elk koor kan meedoen aan de Korenmaat. Ze kunnen zich aanmelden en mogen zelf aangeven bij welk concert ze beoordeeld willen worden. Dit jaar hadden we acht deelnemende koren, maar het liefst zouden we er volgend jaar vijftien hebben."

Het betekent dus niet dat Musica Cordis nu het beste koor in Zeeland is. "Nee, er zijn nog veel meer koren met hetzelfde niveau. In totaal heeft Zeeland 350 koren. Het is onmogelijk om die allemaal te beoordelen."

Voor het eerst werden de prijzen uitgereikt tijdens een muzikale middag in de Hoogte in Goes. Behalve de overall-prijs voor Musica Cordis, waren er vier prijzen voor afzonderlijke onderdelen. Soeters: "De koren blonken allemaal ergens in uit."

Groep Papillon uit Middelburg kreeg een Korenmaat voor de presentatie, jongerenkoor Nova Melodica uit Kapelle kreeg de prijs voor de vormgeving, de Troyesangers uit Borssele had het beste repertoire en het Bachkoor uit Middelburg blonk het meest uit in de koorklank.

Soeters: "Musica Cordis stak met kop en schouders boven de andere koren uit. Het koor heeft een prachtige klank, een ijzersterke dirigent. Alles wat je kan benoemen, doen ze heel goed." "We zijn een semi-professioneel koor met een professionele dirigent, Hans Smout, die lesgegeven heeft aan het conservatorium", vertelde repetitor en koorlid S. de Bruin van Musica Cordis na afloop van de muzikale middag. "We maken twaalfstemmige muziek en zingen eigenlijk altijd a capella, dus zonder begeleiding. We zijn nu bezig met een nieuw programma, waarin we bewerkingen van bekende volksliedjes zingen. We zien deze prijs zeker als een stimulans. We blijven streven naar perfectie."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.