Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 30 september 2006

Meevaller voor Zeeuwse gemeenten

Bijna 4 miljoen euro extra kunnen de Zeeuwse gemeenten verwachten uit het Gemeentefonds. Een onrechtmatigheid in de verdeling van de middelen voor wegenonderhoud is rechtgetrokken. Met terugwerkende kracht tot 2004 kunnen de gemeenten 2,5 miljoen verdelen en structureel komt er jaarlijks 1,25 miljoen naar de Zeeuwse gemeenten samen.
Wethouder M. Vermue-Vermue van de gemeente Borsele kan de Zeeuwse buit op haar conto schrijven.

Vier jaar geleden trok ze bij het Rijk aan de bel over wat, volgens haar, een oneerlijke verdeling was. ,,Alle gemeenten in Nederland krijgen uit het Gemeentefonds geld voor het onderhoud van wegen. De gemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland hebben de wegen in het buitengebied echter niet in eigendom en laten ze beheren door de waterschappen. Dat maakt in de kosten niets uit, want ze moeten gewoon de waterschappen betalen. Omdat de gemeenten niet de opdrachtgevers zijn voor het onderhoud, kregen ze al die tijd geen geld om de BTW te betalen, die natuurlijk wel aan de uitvoerders betaald moest worden. De andere gemeenten kregen dat wel."

Vermue trok met de Vereniging Zeeuwse Gemeenten (VZG) ten strijde tegen de ongelijkheid en kreeg ook steun van enkele gemeenten in de andere provincies. In 2003 ging het Rijk formeel door de knieën en beloofde de boel recht te trekken. ,,Wij waren toen al erg blij en namen de compensatie op in onze begroting. Andere gemeenten moesten het eerst zien, voordat ze het wilden geloven. Plotseling kwam nu, bij de septembercirculaire, een complete afrekening. Voor de gemeente Borsele betekent dat bijna 2,5 ton voor de afgelopen drie jaar en 82.000 euro elk jaar vanaf 2007. Andere gemeenten met een groot voordeel zijn Sluis met ruim zes ton, Ternneuzen en Schouwen-Duiveland met allebei bijna zes ton."

Alleen de gemeenten op Walcheren komen er bekaaid af. Volgens Vermue klopt dat niet. ,,De VZG blijft proberen ook die misstand uit de wereld te helpen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.