Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 27 september 2006

Kangoeroe, hoe schrijf je dat in het Engels?

Twee gastjuffen van dertien en veertien jaar voor de klas. Dat maken de leerlingen van de Drieweegse basisschool 't Opstapje niet elke week mee. En ze 'klappen' nog Engels ook. "We are going to do a game now."
Het is dinsdag de Europese Dag van de Talen. Overal in het land bezoeken leerlingen van scholen die tweetalig onderwijs (TTO) geven, hun oude basisschool om daar een korte les Engels of Duits te verzorgen.

Thuishaven

Sanne Klompe (14) en Iris van Gorp (13), beiden leerlingen uit de derde klas van het tweetalige vwo van het Goese Lyceum, spelen vandaag gastdocent. Drie scholen doen ze aan. OBS Wemeldinge, waar Iris naar school ging, en OBS De Achthoek in Wolphaartsdijk, thuishaven van Sanne. Daarna is de Drieweegse dorpsschool aan de beurt. De twee dames hebben 't Opstapje liefdevol geadopteerd, omdat het TTO van het Goese Lyceum geen oud-leerling uit Driewegen telt.

"Het is een verplicht nummer, maar wel leuk om te doen", zegt Sanne, die haar rol als gastdocent vloeiend vertolkt. Samen met Iris schotelt ze de groepen zes, zeven en acht van 't Opstapje simpele, speelse lesjes voor. Ze moeten met de namen van de dagen een kruiswoordraadsel oplossen en mogen een puzzel maken met de namen van dieren.

Scheldwoorden

Rowena uit groep acht gaat de puzzel wel goed af, want in de groepen zeven en acht krijgen ze elke vrijdagmiddag drie kwartier Engelse les. "Maar, wij praten thuis soms ook Engels. Dat doe ik dan samen met mijn broertje. Scheldwoorden kennen we ook al, maar die mag ik hier niet zeggen, want dan moet ik nablijven." Joyce kent de woorden wel, maar vindt de Engelse spelling lastig. Een tafel verder roept iemand: "Kangoeroe, hoe schrijf je dat in het Engels?"

Groep zes hangt er een beetje bij, omdat die leerlingen pas volgend schooljaar de eerste stappen op het Engelse taalpad zetten. "Met deze oefeningen hebben ze duidelijk moeite", stelt de echte leerkracht Davonne Gast vast.

Warm

Sanne en Iris proberen leerlingen vandaag warm te maken voor onderwijs dat in twee talen wordt gegeven. Op het Goese Lyceum blijft dat beperkt tot Engels en Nederlands.
Sanne: "Engels is wel de wereldtaal en een goede kennis van die taal is wel handig als je naar de universiteit gaat."
"Bovendien", zegt Iris, "leer je in het TTO goed Engels spreken."

Speelse lesjes en twee vlotte meiden voor de klas, de bovenbouw van 't Opstapje geniet er met volle teugen van. Hebben Sanne en Iris leerlingen warm gemaakt voor het tweetalig onderwijs? "Nou, ik vrees van niet", reageert leerkracht Davonne Gast. "Dit seizoen verlaten vijf leerlingen onze school. Daarvan zal er niet eentje naar het vwo gaan. Er zit gewoon niet meer in dan havo."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.