Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 22 september 2006

Torenspits maakt silhouet van 's-Gravenpolder weer compleet

Het silhouet van 's-Gravenpolder is sinds gistermorgen weer compleet. Alsof het niks was, zette een kraan precies om negen uur de vier à vijf ton zware torenspits terug op de Elimkerk van de gereformeerde gemeente aan de Langeweg.

Het werk trok veel bekijks van dorpsbewoners en vooral van leerlingen van de vlakbij gelegen reformatorische Koningin Julianaschool. De kinderen reageerden enthousiast. Het einde van de forse uitbreiding van de Elimkerk is met het terugplaatsen van de torenspits in zicht en daarmee ook het houden van de kerkdiensten in een tijdelijk onderkomen op het bedrijventerrein van 's-Gravenpolder. Het was daar deze zomer soms niet te harden.

De verbouwing van de Elimkerk à 3,5 miljoen euro begon oktober vorig jaar. De gereformeerde gemeente in 's-Gravenpolder had dringend behoefte aan meer ruimte. Die komt er. Het aantal zitplaatsen wordt met vierhonderd uitgebreid tot ruim 1400. Het aantal zalen gaat van vier naar zes. Technisch is de kerk ook gemoderniseerd. Zo is een luchtbehandelingssysteem in de vloer aangebracht, één van de ingrijpendste onderdelen van de verbouwing.

Ingewikkeld

"Een ingewikkelde klus", noemde projectleider P. van Moort van aannemingsbedrijf Bijkerk uit Burgh-Haamstede het werk, "omdat je te maken hebt met twee gebouwen. De kerk zoals die nieuw is gebouwd in 1977 en de daarna nog gepleegde uitbreiding in 1990-'91." Om de ruimte opnieuw te kunnen indelen was het onder meer nodig de torenconstructie te verplaatsen. De torenspits moest om die reden tijdelijk weg.

Bij de werkzaamheden heeft uiteindelijk niet al te veel tegengezeten, aldus Van Moort en projectleider M. Welhuis van architectenbureau Fierloos uit Goes. Het weer werkte goed mee. De met de gereformeerde gemeente afgesproken strakke bouwplanning wordt gehaald. De officiële ingebruikname van de vernieuwde Elimkerk is, meldt secretaris A. van der Ree van de bouwcommissie, vrijdagavond 24 november voorzien.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.