Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 19 september 2006

De Kraaijert krijgt kapel en mortuarium terug

De kapel en het mortuarium in zorgcentrum De Kraaijert in Lewedorp worden in ere hersteld.

Het bestuur van De Kraaijert - dat ook over Poelwijck in 's-Heer Arendskerke gaat - heeft dit besluit over de kapel en het mortuarium genomen. Een eerdere beslissing van de in augustus tot vertrek gedwongen directeur van De Kraaijert en Poelwijck is daarmee van tafel. De kapel zou onvoldoende gebruikt worden; één uur in de week. Vieringen zouden ook in de grote zaal kunnen gebeuren. Aan het mortuarium zou ook minder behoefte zijn, omdat steeds meer mensen ervoor kiezen de overleden dierbare in de kamer op te baren.

Mede naar aanleiding van een handtekeningenactie onder verontruste bewoners en een brief van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), afdeling Midden-Zeeland, heeft het bestuur van de Kraaijert en Poelwijck gisteren besloten de kapel en het mortuarium in ere te herstellen. "Voor gezamenlijke vieringen moet een sacrale ruimte beschikbaar blijven", licht voorzitter H. Zwartelé de beslissing toe, "en de kapel kan buiten de vieringen goed dienst doen als stiltecentrum, voor een moment van stille overpeinzing. Mensen op leeftijd hebben veel om over na te denken."

De kapel wordt momenteel nog gebruikt als recreatiezaal in afwachting van de oplevering van de opgeknapte grote zaal. Zwartelé verwacht dat de grote zaal op zeer korte termijn weer beschikbaar komt. "Eind vorige week zou die opgeleverd worden, maar een ruit paste niet. Dit hoeft niet meer zo lang te duren."

De kapel wordt vervolgens weer gewoon kapel. Het mortuarium, kort geleden ingericht als archiefruimte, krijgt ook weer die functie. Zwartelé: "Niet alleen voor De Kraaijert-bewoners, maar ook voor inwoners van Lewedorp."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.