Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 6 september 2006

Achterland vreest groei minicampings aan kust

Uitbreiding van minicampings aan de kust gaat ten koste van bedrijven in het achterland. Met name eigenaren van minicampings in de Zak van Zuid-Beveland zijn daar bang voor.

Minicamping ’t Kwedammertje uit KwadendammeDe deur staat op een kier voor een groei van minicampings van vijftien naar vijfentwintig kampeerplaatsen. De provincie kan ermee leven, als bij uitbreiding ook in natuur of cultuurhistorie (een oude boerderij) wordt geïnvesteerd. Bij de organisatie van kampeerboeren in Zeeland, de Vekabo, is de verwachting dat één van de vier tot één van de drie minicampinghouders een groter bedrijf wil. Vooral aan de kust is dat het geval, waar de stroom van toeristen het grootst is.

Overloop
Onder minicampinghouders in het achterland, onder meer op Zuid-Beveland, is de interesse beperkt én leeft de angst dat groei aan de kust ten koste gaat van hun omzet. Het achterland functioneert in het hoogseizoen als overloopgebied van de kust. Breiden minicampings aan de kust uit, dan zullen er automatisch minder mensen doorgestuurd worden.

N. Vermue van minicamping 't Kwedammertje uit Kwadendamme vreest dat 'collega's concurrenten worden', dat zij minder gaan doorverwijzen en dat er druk komt op de prijzen. Sommige mensen proberen daar al over te onderhandelen. 't Kwedammertje heeft mede dankzij doorverwijzingen door collega's aan de kust 'een leuke bezetting' in het hoogseizoen. Komen er aan de kust meer plaatsen op minicampings, dan wordt het hoogseizoen het stilst, verwacht Vermue.

Minicampings in het achterland hebben het nog redelijk druk in het voor- en naseizoen, dankzij vaak oudere klanten die rust en ruimte zoeken, is de ervaring van Vermue en zijn collega A. Vink van minicamping De Toffe Peer bij Driewegen. Maar De Toffe Peer is ook alleen in het hoogseizoen vol; dit jaar twee tot drie weken. "Waarom zouden wij dan uitbreiden?", vraagt Vink zichzelf af. Hij ziet er geen reden toe, zeker niet bij een toenemende concurrentie van de kust, en hij wil ook het kleinschalig kamperen in ere houden. "Ik vind vijftien kampeerplekken net mooi."

J. Klompe van minicamping Klompe bij Kamperland - dus dichterbij de kust - staat niet te kijken van de reacties uit de Zak van Zuid-Beveland. "Natuurlijk gaan de mensen die voor zee en strand komen, straks niet meer naar het achterland. Ze hoeven dat dan niet meer." Of hijzelf gaat uitbreiden? "Die mogelijkheid zit er in."

Niet alle minicampinghouders in het achterland zijn overigens wars van uitbreiding. De Krukel bij Borssele heeft al eens toestemming gevraagd en De Rusen bij Wemeldinge is er al jaren mee bezig. Die minicampings hebben speciale doelgroepen; De Krukel sportvissers en mensen die tijdelijk in het Sloegebied werken en De Rusen vooral Vlaamse duikers.

Vekabo-voorzitter R. van 't Westeinde denkt dat de gevolgen van uitbreiding van minicampings zullen meevallen. Een aantal minicampinghouders op Walcheren heeft geen opvolger. En als het om doorverwijzen gaat? "Mensen die voor de zee komen, komen niet voor de Zak."

Van 't Westeinde wijst er ook op dat een meerderheid van de Vekabo-leden voor de mogelijkheid tot uitbreiding heeft gestemd. "Het is een gelopen race."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.