Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 6 september 2006

Kernenergie niet nodig voor halen van milieudoelen

Een tweede kerncentrale in Borssele is overbodig. Wat natuurorganisatie Greenpeace betreft kan de huidige kerncentrale zelfs onmiddellijk worden gesloten, zonder dat dit gevolgen heeft voor de Nederlandse energievoorziening.

Greenpeace: Kernenergie niet nodigDat blijkt uit het scenario voor een Nederlandse energierevolutie dat gisteren in Den Haag is gepresenteerd. Door de uitstoot van schadelijke broeikasgassen warmt de aarde op en stijgt de zeespiegel. Daarom moet de uitstoot van CO2 in 2020 dertig procent lager zijn dan in 1990 en in 2050 zelfs tachtig procent lager.

Hierover is iedereen het eens, maar niet over de manier om dat te bereiken. De laatste jaren gaan steeds meer stemmen op om daarvoor kernenergie in te zetten. Dat heeft al geleid tot het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele. Energiebedrijf Delta heeft inmiddels aangekondigd in 2016 een tweede centrale te willen openen in Borssele.

Opslag
Helemaal niet nodig, stelt Greenpeace. De natuurorganisatie denkt dat de milieudoelen kunnen worden gehaald door energiebesparing gecombineerd met de inzet van duurzame energie. Niet alleen kernenergie is uit den boze, maar ook de ondergrondse opslag van CO2.

Het scenario van Greenpeace is doorgerekend door het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart.

In het Greenpeace-scenario is uitgegaan van onmiddelijke sluiting van de kerncentrale in Borssele. "Het is niet de bedoeling daar nu meteen voor te ijveren", verklaart campagneleider klimaat en energie Joris Thijsen. "We kennen de politieke realiteit. Er is net afgesproken de kerncentrale tot 2033 open te houden. Er is geen politieke partij die een miljard euro wil betalen om dat besluit terug te draaien. Het gaat ons nu om een tweede kerncentrale. Die is volstrekt overbodig."

Gasgestookt
Met een gericht subsidiebeleid en strenge regels is een jaarlijkse energiebesparing van 3,4 procent mogelijk, denkt Greenpeace. Daarnaast moet vol worden ingezet op windenergie (vooral op zee), zonne-energie, waterkracht en energie uit biomassa en biogas. Kolencentrales moeten binnen afzienbare tijd verdwijnen. De overgang naar duurzame energie kan het best worden bereikt met gasgestookte energiecentrales.

Volgens Greenpeace kost haar scenario de eerste vijftien jaar 200 miljoen euro per jaar meer, maar is het in 2030 al 900 miljoen euro goedkoper dan huidige scenario's.

Greenpeace stelt dat de huidige kerncentrale al zou kunnen worden uitgespaard als de Nederlandse huishoudens hun elektrische apparaten niet op standby zou laten staan.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.