Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 2 september 2006

R & B Wonen wil 'vuiltje' in Lewedorp helpen wegwerken

Woningstichting R & B Wonen wil in Lewedorp helpen het 'vuiltje', voormalige oliehandel Van den Dries, weg te werken. "Er moet een keer een knoop worden doorgehakt", aldus directeur P. van Luijk van de in Reimerswaal en Borsele actieve ontwikkelaar en sociale verhuurder.
Al enkele jaren is de bebouwing van de verdwenen oliehandel Van den Dries - of wat ervan over is - een schandvlek in hartje Lewedorp, langs de hoofdweg van het dorp, de Postweg.

R & B wonen wil invulling PostwegAannemingsbedrijf Sagro uit 's-Heerenhoek is de eigenaar. R & B Wonen is erbij betrokken als ontwikkelaar. "We trekken samen op", laat Van Luijk van de woningstichting weten, "maar het wil niet echt vlotten." Hij heeft daarom de gemeente Borsele onlangs voorgesteld in 'werkgroepverband' spijkers met koppen te slaan. "Om een goede oplossing te vinden voor de inrichting van de te brede Postweg én zeker ook voor de locatie Van den Dries."

R & B Wonen wil woningen en een gebouw met appartementen en mogelijk een winkel op de plek van Van den Dries realiseren. "Het is allemaal nog heel vaag", probeert Van Luijk aan te geven dat er nog weinig concreets is. Bij eigenaar A. Hoek van de enige supermarkt in Lewedorp is al wel gepeild of hij interesse heeft te verkassen naar nieuwbouw. Hij reageert voorzichtig. Hoek heeft pas mei vorig jaar de Attent-winkel overgenomen, toen de vorige eigenaar, K. Verbeek uit Kwadendamme, er geen brood meer in zag. Hoek, vuilniswagenchauffeur bij de gemeente Borsele, wilde wat anders, een eigen zaak. Hij zegt zich 'goed te kunnen redden'.

Meeste uren
Hoek verklaart dit vrij eenvoudig. Zijn personeelskosten zijn veel lager dan die van zijn voorganger Verbeek. "Verbeeks eerste zaak is die in Kwadendamme. In Lewedorp moest hij personeel hebben. Hij had per week honderd personeelsuren, ik zo'n veertien. Mijn vrouw en ik maken de meeste uren."

Al met al is Hoek 'positief' gestemd, maar verhuizen naar een nieuw winkelpand op de locatie Van den Dries? "Ik zit daar nú niet op te wachten, maar van de andere kant, ik kan hier niet meer uitbreiden. Als ik op die andere plek voorlopig dezelfde ruimte zou kunnen huren met een mogelijkheid tot uitbreiding, dan zou ik dat wel willen, maar ik moet reëel zijn. Ik heb ook een gezin."

Redelijke prijs
R & B Wonen heeft in Hansweert een appartementencomplex laten bouwen met een winkel eronder die wordt verhuurd tegen een redelijke, niet-commerciële prijs. Of deze opzet in Lewedorp voor herhaling vatbaar is, laat hij in het midden.

Het moet nu eerst duidelijk worden wat in Lewedorp kan en wat bewoners willen. Het Borsels college van B en W is dinsdag vanaf 20.00 uur in het dorpshuis aan de Zandkreekstraat om dat te horen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.