Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 29 augustus 2006

VVD ziet tweede kerncentrale in Borssele

Een steuntje in de rug van Delta. Zo typeert VVD-Kamerlid De Krom het werkbezoek dat hij met zijn collega Van Aartsen heeft gebracht aan de kerncentrale in Borssele.

2e Kerncentrale voor Borssele?Delta wil dat 2016 een tweede kerncentrale in Borssele staat. De Krom ziet dat ook zitten.
Het is niet de eerste keer dat De Krom de kerncentrale bezoekt. Het tijdstip lijkt dit keer niet zo voor de hand te liggen. Voor de zomer heeft de Tweede Kamer immers besloten dat de centrale tot 2033 open mag blijven. "We zetten regelmatig de klokken gelijk", verklaart De Krom desgevraagd. Gespreksonderwerpen genoeg. De kerncentrale moet tot de veiligste ter wereld blijven behoren. Dat is een hele opgave als er steeds modernere bijkomen. Daarnaast zit er een Kamerdebat aan te komen over de nieuwe Kernenergiewet. En tenslotte heeft Delta voorlopig als enige in Nederland duidelijk uitgesproken een nieuwe kerncentrale te willen bouwen. In 2016 moet hij er staan, in Borssele.

De Krom steunt dat streven. Hij gelooft dat het draagvlak in Zeeland groter is dan elders in Nederland. "Als er ergens een kerncentrale bijkomt, dan is het hier." Volgens de VVD'er is het ook hard nodig om te voorkomen dat Nederland op energiegebied afhankelijk wordt van het buitenland.

In het verkiezingsprogramma van de liberalen mag dan niet keihard staan dat er een nieuwe centrale moet worden gebouwd, wel dat kernenergie onmisbaar is. Financieel is een nieuwe kerncentrale zeker haalbaar, betoogt De Krom.

Wat eventuele initiatiefnemers nu hard nodig hebben, is draagvlak in de politiek. Tijdens de behandeling van de nieuwe Kernenergiewet ("Hopelijk nog deze kabinetsperiode") moet blijken of dat er is. De opstelling van de VVD is in ieder geval duidelijk. Mocht Delta daarover nog twijfels hebben gehad, dan zijn die in ieder geval weggenomen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.