Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 12 augustus 2006

BEM geeft Borsele compliment

Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) geeft de gemeente Borsele een welgemeende schouderklop. De gemeente treedt namelijke 'doortastend' op tegen feesten en partijen in sportkantines. Maandag bezorgt het BEM een taart op het gemeentehuis in Heinkenszand.

V.V. De PatrijzenHet BEM beschermt de belangen van horeca door aan de bel te trekken als in sportkantines en dorpshuizen paracommerciële feesten en partijen worden gehouden. In Borsele was vooral voetbalvereniging Patrijzen in 's-Heerenhoek de afgelopen maanden het mikpunt van kritiek.

Zes maal was het BEM getipt, vermoedelijk door lokale horeca-ondernemers, dat de beheerders van de voetbalkantine van Patrijzen de regels overtraden. Vijf keer was er volgens het bureau geen sluitend bewijs, maar de zesde keer wel. Dat betrof een gepland verjaardagsfeest van één van de twee beheerders.

Het BEM sloeg alarm bij de gemeente Borsele, die op grond van de verordening direct optrad tegen Patrijzen. Het bestuur van de voetbalvereniging sommeerde de beheerder het feest elders te houden.

Het BEM prijst de 'strijdlustige' wijze waarop de gemeente met de melding is omgegaan. Dat is het bureau wel een taart waard. Het geeft regelmatig pluimen aan overheden die (vermeende) oneerlijke concurrentie bestrijden, maar strooit ook met zwarte pieten als gemeenten activititeiten die eigenlijk in de reguliere horeca thuishoren, oogluikend toestaan. Vorig jaar lag het BEM nog in de clinch met de gemeente Reimerswaal over feesten en partijen in dorpshuis Kaj Munk in Hansweert.

Wethouder F. Tollenaar (SGP, economische zaken) is best blij met de pluim. "Als overheid moet je geloofwaardig blijven, dus optreden als er regels worden geschonden. In die zin ben ik blij met de taart."

Tollenaar is echter niet van plan als een inquisiteur langs dorpshuizen en sportkantines te trekken. "Kijk, paracommercie moet niet uit de hand lopen. Ik heb echter niet de indruk dat dat het geval is in Borsele. En we gaan echt niet op elk slakje zout leggen."

De beheerders van de kantine van Patrijzen vinden dat er zo maar weinig speelruimte overblijft om een cent te verdienen. "Als je als beheerder niet eens meer je eigen verjaardag mag vieren in de sportkantine, dan worden de duimschroeven wel erg fors aangedraaid. Ik vind het allemaal nogal vergezocht", zegt L. Balleur, één van de twee beheerders.

Ze wijst erop dat ze als beheerder wel huur en belasting moet betalen, maar dat de mogelijkheden om geld binnen te halen, beperkt zijn. Er mogen alleen activiteiten in een sportkantine plaatsvinden als die zijn gerelateerd aan de sportvereniging. Volgens Balleur waren privéfeestjes ook absoluut geen schering en inslag. Niettemin is ze stellig van plan zich aan de regels te houden. "We hebben geen keuze. Op overtredingen staan hoge boetes. Je kunt zelfs je vergunning riskeren."


Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.