Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 4 augustus 2006

Kritiek op begraafbeleid Borsele

Het begraafbeleid in de gemeente Borsele staat ter discussie. De kosten zijn hoog, terwijl het onderhoud van de algemene begraafplaatsen te wensen overlaat, vindt J. Walhout, lid van de dorpsraad Borssele. De gemeente neemt de kritiek die ook uit andere dorpen dan Borssele komt, ter harte. Zij heeft dorpsraden uitgenodigd voor overleg.

Begraafplaats OudelandeWethouder F. Tollenaar (SGP) hoopt dat de bespreking met de dorpsraden, gepland in september, creatieve ideeën oplevert. Hij weet dat er onrust bestaat, onder meer over de kosten die de gemeente sinds vorig jaar in rekening brengt voor verlenging van grafrechten.

Borsele onderhield tot 2005 graven waarvan de rechten waren verlopen, stilzwijgend. Dat is voorbij. Verlenging van grafrechten met tien jaar kost nu 750 euro voor een eigen graf en voor een algemeen graf (huur) 470 euro. "Wellicht is het mogelijk", oppert wethouder Tollenaar als alternatief, "dat mensen zelf deels het onderhoud gaan doen."

Dekking
Borsele is niet voor niets de verlenging van grafrechten in rekening gaan brengen. De inkomsten uit de grafrechten dekten in 2005 de uitgaven slechts voor 67 procent. De rest komt uit de algemene middelen van de gemeente. Het Borsels college van B en W heeft het voornemen de kostendekkingsgraad te verhogen en uiteindelijk op 90 procent te brengen. Wethouder Tollenaar: "Dat is nog altijd ons uitgangspunt."

Duur
Walhout, lid van de dorpsraad Borssele, heeft zich in het begraafbeleid verdiept. Zo heeft hij de kosten in Borsele vergeleken met die in andere gemeenten, waaronder Reimerswaal. "Borsele is duur", zegt Walhout. "Het met tien jaar verlengen van een grafrecht kost in Reimerswaal 350 euro en in Borsele 750 euro." Hij vindt het niet goed verteerbaar dat de gemeente dan nog streeft naar een hogere kostendekkingsgraad. "Het dreigt nog duurder te worden in Borsele. En waarom moeten de kosten van een begraafplaats voor 90 procent uit directe inkomsten worden gedekt? De kostendekkingsgraad van sportvelden is 15 tot 20 procent. Lang niet iedereen komt daar, terwijl iedereen vroeg of laat met een begraafplaats te maken krijgt, christelijk of niet."

Privatiseren
Het is volgens Walhout mogelijk de kosten te drukken. Hij verwijst naar de rooms-katholieke begraafplaatsen in Borsele die lagere tarieven hanteren en doet een 'creatief voorstel': Het privatiseren van de algemene begraafplaatsen.

"Als je ziet hoeveel tijd het nu kost om een graf te delven, dan kan een privé-hoveniersbedrijf dat sneller en dus goedkoper." Het onderhoud zal ook niet onder privatisering te lijden hebben, denkt Walhout, integendeel. "Het is droevig hoe de begraafplaats in Borssele er soms bijligt. Snoeien ze de heg, wordt de rommel pas een week later opgeruimd. Dat kan toch eigenlijk niet."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.