Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 17 juli 2006

Snel protest tegen tweede kerncentrale

De uitlatingen van staatsscecretaris Van Geel (milieu) over een tweede kerncentrale en de toelichting van ABN Amro maakten veel reacties los. Greenpeace Nederland kwam direct in actie.

Nutsbedrijf Delta wil in Borssele een tweede kerncentrale bouwen. Staatssecretaris Van Geel (CDA, milieu) zei, op bezoek in Finland, dat ABN Amro zich bereid heeft getoond te investeren in een kerncentrale. Daardoor is volgens Van Geel de kans aanzienlijk toegenomen dat er over ongeveer tien jaar in Nederland een ultramoderne nieuwe kerncentrale staat.

Topman Rijkman Groenink van ABN Amro heeft inderdaad kortgeleden met Van Geel over de medewerking aan de bouw van een centrale gesproken, erkende een woordvoerder gisteren. Maar de bank noemt de informatie 'prematuur'. Er kan volgens ABN Amro niet worden gesproken over financiering. "We kunnen niet investeren in luchtkastelen. Pas als een project concreet is, kijken we of er draagvlak is. Het woord is aan de politiek", aldus de woordvoerder van ABN Amro.

Milieuorganisatie Greenpeace vindt het zorgelijk dat ABN Amro nucleaire investeringen niet afwijst. Actievoerders van Greenpeace Nederland bevestigden gisteren een groot spandoek met de tekst 'Liever windenergie toch?' aan de mast van het zeilschip van ABN Amro bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Greenpeace roept de bank op niet te investeren in nieuwe kerncentrales, maar in ultramoderne windmolenparken op zee.

Behalve in Nederland is ook internationaal sprake van een kentering in het denken over kernenergie. De Britse regering gaf deze week groen licht voor de bouw van kerncentrales. Nucleaire energie kan volgens minister Darling van Industrie een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Adviseurs van de Belgische regering concludeerden afgelopen week dat de kerncentrales in België langer moeten openblijven, om de elektriciteitsprijs binnen redelijke grenzen te houden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.