Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 14 juli 2006

Minima krijgen spaartips energie

De gemeente Borsele wil met een spectaculair proefproject huishoudens met een laag inkomen tot energiebesparing brengen. Het project gaat Energie Sociaal heten en moet volgend jaar beginnen. Het bijzondere is dat de klanten van de sociale dienst de doelgroep én de uitvoerders zijn.

De gemeente is van plan om alle klanten van de sociale dienst voor een bijeenkomst uit te nodigen. Dan zal worden uitgelegd wat de bedoeling is en welke bedragen met energiebesparende maatregelen kunnen worden bespaard.

Ook komt er een inventarisatie van wie bereid is energieconsulent te worden. Energieconsulenten zijn klanten van de sociale dienst die een opleiding hebben gekregen. Zij kunnen mensen thuis bezoeken om tips te geven over besparingen.

Alle huishoudens die meedoen krijgen een doos met energiebesparende zaken als spaarlampen, waterbespaarders, apparaatjes die de stand-by-stand automatisch uitschakelen en dergelijke.
De consulenten gaan de mensen helpen om al die spullen te installeren. Ze zullen ook uitgerust worden met een zogenaamde energy-check-meter: een stuk gereedschap waarmee het energiegebruik van huishoudelijke apparaten kan worden gemeten.
Doel is bewustwording, communicatie over energiebesparing en gedragsverandering. Het hele pakket kan een jaarlijkse besparing opleveren van tussen 150 en 200 euro.
Dat kan per huishouden 381 kilo CO2 schelen wat voor alle minima in Borsele samen neerkomt op 1372 ton.

De proef, die twee jaar duurt, moet in alle vijftien Borselse kernen plaatsvinden. Behalve de gemeente Borsele, werken Delta NV, de Zeeuwse Milieufederatie, COS voor duurzame ontwikkeling en R&B Wonen samen in het project.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.