Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 14 juni 2006

Tunnelverkoop afgeblazen

De verkoop van de Westerscheldetunnel is van de baan. Minister Zalm (VVD, Financiën) heeft het dagelijks provinciebestuur van Zeeland meegedeeld dat hij dat binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer zal melden. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft dat bevestigd.

Satellietfoto tolpleinDe gedeputeerden Suurmond (VVD, Financiën) en Poppelaars (CDA, Infrastructuur) waren dinsdag bij Zalm op bezoek om te bespreken hoe ze uit de patstelling over de Westerscheldetunnel konden komen. Zalm wilde de tunnel, waarvan het Rijk ruim 95 procent van de aandelen bezit, verkopen. Het dagelijks provinciebestuur wilde daaraan aanvankelijk meewerken als door de verkoop de aanleg van een tunnel bij Sluiskil mogelijk zou worden.

Provinciale Staten staken daar twee maanden geleden een stokje voor. In een breed gesteunde motie werd vastgelegd dat de tunnelaandelen in overheidshanden moeten blijven. Ook de Tweede Kamer had grote bedenkingen. Zowel Staten als Kamer vreesden dat privatisering van de tunnel de tarieven voor de gebruikers zou opstuwen.

Gezien het geringe draagvlak heeft Zalm nu besloten af te zien van verkoop. "Een wijs besluit", reageert CDA-Kamerlid Omtzigt. "Dat betekent dat de minister goed naar ons heeft geluisterd. Na twee jaar twijfelen heeft hij het belang van de Zeeuwen vooropgezet. Wij hebben nooit gezien wat de voordelen waren van de verkoop van de tunnel en Zalm heeft ons dat nooit duidelijk kunnen maken." PvdA-Kamerlid Crone noemt het besluit van Zalm 'fantastisch'.

Beide Kamerleden willen zich nu sterk maken voor de aanleg van een tunnel bij Sluiskil. Volgens de woordvoerder van Zalm is die echter van de baan. Poppelaars stelt dat Zalm heeft aangegeven dat de provincie een kans heeft laten lopen. "Hij was bereid een garantiestelling af te geven voor een tunnel bij Sluiskil als wij wilden meegaan in de verkoop van de Westerscheldetunnel. Dat is niet meer haalbaar." Suurmond geeft aan dat het ministerie van Financiën als aandeelhouder wel zal meedenken over hoe een tunnel bij Sluiskil kan worden aangelegd. "We zijn weer terug waar we twee jaar geleden waren, toen we aan een businesscase werkten om de aanleg van een tunnel bij Sluiskil mogelijk te maken. De verkoop van de Westerscheldetunnel kwam daar tussen, nu zijn we weer bij af."

84% Van de bezoekers van deze website stemden in onze poll tegen verkoop.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.