Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 13 juni 2006

Groenproject stuit op weerstand

Het doortrekken van het Sloebos bij Borssele naar 's-Heerenhoek en Nieuwdorp stuit op weerstand onder landbouwers die in het plangebied grond hebben. De één is fel tegen, de ander wacht gelaten af. Ook bestaat er wel enig begrip voor het idee 's-Heerenhoek en Nieuwdorp met groen beter af te schermen van de Sloeweg en het Sloegebied.

Het Sloebos zal een deel van de industrie aan het oog onttrekkenDe gemeente Borsele en de provincie maakten eind vorige week bekend dat zij samen vier miljoen euro beschikbaar stellen voor een nieuw Sloebos van zestig hectare bij 's-Heerenhoek en Nieuwdorp. Zes miljoen is daar in totaal voor nodig. Voor het groen wordt gekeken naar een gebied van honderdvijftig hectare ten westen van 's-Heerenhoek, tussen Nieuwdorp en de Sloeweg én ten noordwesten van Nieuwdorp richting de Sloekreek.

Begrip
A. van den Dries heeft een landbouwbedrijf aan de Halsweg bij Nieuwdorp, tussen het dorp en de Sloeweg. "Ik weet helemaal niet wat ze willen", begint hij zijn reactie. "Ik ben nog nooit benaderd." Van den Dries heeft twee aardappelloodsen aan de Halsweg. "Als ik mijn percelen daar verkoop, moet ik veel verder rijden." Hij voelt er daarom weinig voor om zijn gronden te verkopen, al kan hij 'ergens wel' begrip opbrengen voor het idee achter het plan. "Dat ze de fabrieken in het Sloe aan het zicht willen onttrekken."

"Ik ben er niet direct op tegen", laat C. Dekker weten, die in een particuliere woning aan de Halsweg woont. "Het vrachtverkeer over de Sloeweg kan vanaf 's morgens vroeg al behoorlijk leven maken. Of een bos daartegen helpt?" B. van de Pas heeft een landbouwbedrijf aan de andere kant van de Sloeweg, aan de 's-Heerenhoekse kant. "Wat moet je ertegen doen?", vraagt mevrouw Van de Pas zich af. "Ik kan me er niet meer druk om maken. Het gaat ook nog jaren duren."

Kwaad
Zo afwachtend reageert A. Vermue uit Nieuwdorp niet. Hij heeft grond in het zoekgebied voor het nieuwe Sloebos en zegt 'ongelooflijk kwaad' te zijn dat de overheid met zo'n plan komt. Vermue wil verder blijven boeren en dat kan alleen als hij in staat is grond bij te kopen. "Als ze dan zoiets gaan doen, stijgen de grondprijzen. Ik kan het dan wel vergeten. En wat dacht je van de effecten van zo'n natuurproject op de bedrijfsvoering? Je wordt geblokkeerd."

J. Boonman is landbouwer aan de Borsselsedijk bij 's-Heerenhoek. Hij zit ongeveer op dezelfde lijn als Vermue. "Ze willen iets meer dan de agrarische waarde van de grond betalen, maar wat schiet ik met mijn bedrijf daarmee op? Ik wil door." Boonman vindt het een 'waardeloos idee' een extra groene buffer te maken richting het Sloegebied. "Wie zit daarop te wachten? Ik zeker niet."

De Borselse wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening) kan zich de reacties uit het gebied voorstellen. "Ik ben bekend met de agrarische sector, maar het belang van de gemeente Borsele gaat verder dan het landbouwbelang. We moeten ook denken aan de leefbaarheid van de Sloedorpen."

De gemeente heeft de boeren niet zelf benaderd, maar er is, aldus Vermue-Vermue wel overleg geweest met landbouworganisatie ZLTO in Borsele en de dorpsraden. De planvorming moet nog helemaal beginnen. De ZLTO zal daar direct bij worden betrokken. De uitvoering van het groenproject is gepland tussen 2009 en 2016.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.