Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 12 juni 2006

Kunstwerken vernield

Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag met bruut geweld kunstwerken vernield van het project Dijken van Wijven op de Meerkotsedijk tussen Heinkenszand en 's Heerenhoek. De schade loopt in de duizenden euro's.

Dijken van WijvenDe kunstenaressen hebben aangifte gedaan bij de politie, die een onderzoek instelt.

De vernielingen werden zondagochtend vroeg ontdekt door een voorbijganger. Die waarschuwde keramiste Betsy de Jonge, die vlakbij de Meerkotsedijk woont.

De schrik en verontwaardiging bij de kunstenaressen is groot. "Ongeveer de helft is met enorme brute kracht vernield", vertelt Jorien Brugmans uit Terneuzen. "Betsy's werk bijvoorbeeld is helemaal kapot."

Brugmans vermoedt dat sprake is geweest van meer daders en opzet. "Het kan geen dronken iemand zijn geweest, want op de dijk is een auto op en af gereden. Dat doe je niet als je dronken bent." De Terneuzense vermoedt dat de daders geruime tijd bezig moeten zijn geweest. Een groot hangslot op een ijzeren hek is vermoedelijk door de auto kapot getrokken. Ook moeten de daders een moker bij zich hebben gehad.

Hoe groot de schade is, valt moeilijk in geld uit te drukken. "De kunstwerken waren natuurlijk ook een heleboel emotie waard. Een aantal kun je bijna niet meer herstellen." Een aantal installaties was al verkocht.

De vrouwen willen zich niet laten kennen door de vernielzucht. Ze willen per se doorgaan met het project. "We zijn dijken van wijven", zegt Brugmans. "We laten ons niet wegjagen."

Zie ook PZC-artikel: Buitenkunst voortaan bewaakt

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.